Prvi krug licitacije za zakup državne zemlje

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održan prvi krug javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini preostalog nakon davanja zemlje u zakup po osnovu prava prečeg. S obzirom na veliki broj nadmetanja, licitacija za preostale površine biće realizovana i tokom sutrašnjeg dana.

U okviru prvog kruga licitacije ponuđeno je oko 2.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

“Prvi krug licitacije podelili smo u dva dana, prvi dan je prošao u najboljem redu i površine koje su se našle u ponudi izlicitirane su početnoj ceni. Jednostavno naši poljoprivredni proizvođači su se međusobno dogovorili, podelili raspoložive poljoprivredne površine kako ne bi jedni drugima dizali cenu zakupa. Cene su različite u odnosu na prošlu godinu, malo su više, pa je tako prosečna cena bila 264 eura po hektaru zemlje četvrte klase, što je bitna razlika, jer se prošle godine prosečna cena odnosila na treću klasau”, rekao je načelnik Gradske uprave za poljoprivredu Vladimir Nastović.

On je dodao da je zainteresovanost poljoprivrednika bila velika i da je od oko 2.000 hektara izlicitirano između 1700. i 1.800 hektara. Kao i ranijih godina u prvom krugu nije bilo zainteresovanih za livade i pašnjake.

Prema rečima načelnika Nastovića nije bilo interesovanja ni za veće površine u Sremskoj Rači, jer prosečna cena ne odgovara kvalitetu zemlje u toj katastarskoj opštini.

“Interesovanje poljoprivrednika je bilo veliko i atmosfera na samoj licitaciji je bila jako dobra. Za 90% ponuđenih parcela su u prvom krugu licitacije stigle ponude, zemlja je licitirana po početnoj ceni i mislim da su poljoprivrednici zadovoljni, jer to je okvirno i cena po kojoj uzimaju zemlju u arendu”, rekao je predsednik komisije za davanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup Bogdan Kuzmić.

Većina parcela je data u zakup na period od jedne godine, jedan manji broj hektara u petogodišnji zakup. Samo jedan poljoprivrednik je uzeo zemlju na 30 godina radi podizanja zasada višanja.

You may also like