Vaspitači u Srbiji i Crnoј Gori, od ove godine, moći će da se usavršavaju u pet centara koji će biti otvoreni u Sremskoj Mitrovici, Vršcu, Kruševcu, Pirotu i Novom Sadu. To je omogućeno međunarodnim projektom „Key“ čiji je koordinator Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača iz Novog Sada. 

Key projekat (keep educating yourself) je Međunarodni projekat odobren od strane Erazmus Plus agencije. Čini ga konzorcijum od 17 partnera, iz Srbije, Crne Gore, ali i Evropske unije. Napravljen je s ciljem celoživotnog usavršavanja vaspitača, ali pre svega prema potrebama vaspitača.

„Svaki od pet centara će biti opredeljen za jednu vrstu obuke, odnosno jednu oblast, ali je predviđeno da vaspitači prođu kroz seminare za primenu novih osnova“, kazala je mr Jovanka Ulić, direktorka Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača iz Novog Sada.

Ovaj projekat kompatibilan je sa reformama koje uvodi Ministrastvo prosvete, a potpisivanjem sporazuma o punopravnom učešću Srbije u program Erazmus plus.

„Podržava svaki reformski proces u obrazovanju koje ministarstvo trenutno radi. Doneli novi program predškolskog vaspitanja sasvim novi pristup“, izjavila je Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Značajnu podršku za realizaciju projekta daće koledž iz Baje, kao i Univerziteti iz Maribora, Murske Sobote, Temišvara i Birmigema.

Prošle godine na konkurs Erazmus plus prijavilo se više od 800 škola, a projekat celoživotnog usavršavanja jedan je od 16 odobrenih sa Zapadnog Balkana, kao i jedan od 146 iz čitavog Sveta.

Izvor RTV

Možda Vam se svidi i