Prodajnom izložbom obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, nekoliko gradskih organizacija osoba sa invaliditetom danas je u prostorijama Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici organizovalo prodajnu izložbu rukotvorina. Podršku izložbi, kao i ranijih godina, pružila je Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

“Tradicionalno, već nekoliko godina unazad Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u našem grado obeležavamo prodajnom izložbom humanitarnog karaktera. Na ovoj izložbi udruženja izlažu svoje rukotvorine i razne proizvode nastale kroz radionice i projekte, odnosno aktivnosti svojih članova. Lokalna samouprava za rad udruženja iz oblasti socijalne zaštite u ovoj godini izdvojio je sredstva u visini od 5 miliona dinara, a najmanje toliko će za tu namenu biti izvdvojeno i u narednoj godini”, rekao je načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić.

On je dodao da je izložba dobar povod da se udruženja međusobno druže, da ostvare neki profit za svoje dalje aktivnosti, ali i da budu što vidljivija u lokalnoj zajednici.

“Udružena iz oblasti socijalne zaštire zaista rade aktivno sa svojim članovima što ih svrstava u red onih koji doprinose u podizanju svesti stanovništva o prisutnosti i položaju osoba sa invaliditetom u društvu”, rekao je Mirnić.

Predsednica nedavno osnovanog Udruženja “Autizam govori srcem” Mirjana Malbašić kratko je rekla da je za to udruženje ovo prva prodajna izložba.

”Današnja izložba je prava prilika da se udruženja malo bolje međusobno uspoznaju, da razmene iskustva, ali i da naši članovi pokažu koliko su bili vredni i kreativni u prethodnom periodu”, rekla je Malbašić.

Na izložbi je svoje radove izložilo sedam udruženja, kao i članovi Dnevnog boravka.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno ucešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, a to su pre svega, siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva. Procene su da približno 15 odsto svetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta.

You may also like