Preventivna akcija saobraćajne policije

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Saobraćajna policija i Savet za bezbednost saobraćaja Sremska Mitrovica danas su realizovali preventivnu akciju “Pokaži se u pravom svetlu. Uzmi svetlo i vozi bezbedno”.

U okviru ove akcije biciklistima je besplatno podeljeno 1.000 kompleta svetala.

“Cilj akcije jeste da ukažemo koliko je važno da biciklisti kojih na naše zadovoljstvo ima sve više u gradu, tokom vožnje noću koriste svetla i bezbedno učestvuju  u saobraćaju. S obzirom da lokalna samouprava propagira i zastupa zdrav način života i ohrabruje sve učesnike u saobraćaju da kao prevozno sredstvo što više koriste bicikl, naš zadatak je između ostalog da uložimo određen napor da oni to čine na jedan bezbedan i siguran način, a s tim u vezi realizovana je i današnja akcija”, rekao je Miroslav Jokić, ispred Saveta za bezbednost saobraćaja.

Prema rečima Jokića Grad Sremska Mitrovica će u bližoj budućnosti raditi i na izgradnji novih staza namenjenih biciklistima.

“U narednom periodu svakako ćemo raditi na povećanju broja biciklističkih staza, jer postoji i trend povećanja biciklista. Zaista veliki broj građana Sremske Mitrovice isti koristi kao prevozno sredstvo, tako da se moraju urediti i drugi segmenti koji se tiču i utiču na njihovu bezbednost u saobraćaju. Ono o čemu ozbiljno razmatramo jeste da na prostoru glavnog bulevara koji predstavlja ključnu saobraćajnicu u gradu Sremska Mitrovica budu postavljene kamere za detekciju saobraćajnih prekršaja”, rekao je Jokić.

Načelnik Odeljenja saobraćajne policije u Sremskoj Mitrovici Vladimir Roljić tokom današnje akcije podsetio je da su se u kratkom vremenskom roku ove godine u ulici Srevana Sremca desile dve saobraćajne nesreće u kojima su poginuli biciklisti.

“U poslednje vreme dogodilo se više saobraćajnih nezgoda na području grada, a uzroci su ili neosvetljeni biciklisti ili njihovo kasno uočavanje od strane vozača motornih vozila. Taj problem pokušali smo da rešimo kažnjavanjem, međutim statistika je poražavajuća, jer oko 50% vozača bicikala nije upoznat sa propisima i uopšte ne koristi svetlo i nema izgrađenu svest o potrebi korišćenja svetala na biciklu tokom noći. Upravo zato smo u saradnji sa lokalnom samoupravom i Savetom za bezbednost organizovali ovu preventivnu kampanju. Cilj je podizanje svesti vozača bicikala i preventivno delovanje, na ovaj način želimo da povećamo broj vozača bicikala koji koriste svetla”, rekao je Roljić.

On je dodao da će se akcija realizovati na više lokacija širom grada, u brojnim mesnim zajednicama, školama, zoni gradske pijace i slično.

Roljić je najavio da će se sa sličnim aktivnostima nastaviti i u narednoj godini i podsetio da kazna za neosvetljenog biciklistu iznosi 5.000 dinara.

“Neosvetljenost nažalost nije jedini prekršaj koji vozači čine, mi smo poslednjih sedam dana sproveli akciju pojačane kontrole alkohola u krvi. Samo proteklog vikenda otkriveno je 105 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola. Od 20 njih koji su imali preko 1,2 promila alkohola u krvi i koji su zadržani na trežnjenju njih 10 su biciklisti”, izneo je podatke načelnik.

On je imajući u vidu nastupajuće novogodišnje i božićne praznike uputio apel svim vozačima da poštuju saobraćajne propise, da upravljaju ispravnim vozilima i bezbedno proslave sve ono što nas čeka u narednom periodu.

Pored Saveta za bezbednost i Saobraćajne policije u današnjoj akciji učestvovali su i volonteri sremskomitrovačke Kancelarije za mlade.

Možda Vam se svidi i