Preko 270.000 pregleda u mitrovačkoj bolnici

Od strane Ozon
0 komentar

U mitrovačkoj Opštoj bolnici juče je održana konferencija za medije na kojoj se direktor dr Živko Vrcelj obratio javnosti govoreći o rezultatima rada ustanove u odlazećoj 2019. godini, sa svim aktuelnostima koje su pratile taj rad, kao i planiranim aktivnostima u sledećoj godini.

Direktor Vrcelj je najpre podsetio da ustanova obavlja zdravstvenu delatnost sa osnovnim ciljem da ostvari najviši mogući nivo očuvanja i unapređenja zdravlja građana sa područja Sremskog okruga, ali i svih drugih obolelih koji ovde potraže medicinsku pomoć. Tokom godine, u bolnici se obavi preko 270.000 specijalističkih i dijagnostičkih pregleda, izvrši oko 7000 hirurških operacija, hospitalizuje blizu 20.000 pacijenata.

Uzimajući u obzir da mitrovačkoj bolnici gravitira svo stanovništvo regiona Srema i da se iz sedam domova zdravlja pacijenti upućuju na specijalističke preglede i lečenje, a da je u porastu broj oboljenja kardiovaskularnog i neurološkog sistema, kao i broj malignih bolesti, gore pomenute cifre ne iznenađuju. Da bi se na vreme i najtačnije odgovorilo na potrebe korisnika zdravstvene zaštite, učinjen je ogroman pomak kada je reč o ulaganjima u opremu i aparaturu. Samo tokom 2018. godine, Vlada Vojvodine i pokrajinski sekretarijat za zdravstvo izdvojili su preko 100 miliona dinara za nabavku novih aparata, kao i realizaciju infrastrukurnih radova, a tokom 2019.godine, suma u iznosu od 27.000.000,oo dinara, opredeljena je za nabavku novih aparata po konkursu pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a reč je o endoskopskom stubu za kolonoskopiju, 6 pacijent monitora za Urgentni prijem i jedinicu hirurške intenzivne nege, kao i dva aparata za anesteziju. Ovo je još jedan dokaz da je naš osnivač nastavio trend ulaganja u zdravstvo, bez koga boljitak u pružanju bolničkih usluga ne bi bio moguć.

Ono što će biti prioritet za sledeću godinu, kada je reč o nabavci opreme, to je pre svega gastroskop sa endoskopom, blateksi, respiratori, defibrilatori, frižider za čuvanje krvi na transfuziji, industrijska mašina za pranje veša.Po raspisivanju konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, apliciraćemo za sredstva, za ove namene.

Dr Vrcelj za narednu godinu najavljuje kompletnu rekonstrukciju i adaptaciju Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, koja podrazumeva zanavljanje enterijera i građevinske radove od poda do plafona, jer su takve sanacije i adaptacije važne, kako bi zaposleni imali bolje uslove za rad, a pacijenti kvalitetniju bolničku uslugu. Reč je o velikom i značajnom projektu koji sprovodi republička Кancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, posredstvom lokalne samouprave, čija će realizacija doprineti stvaranju energetski efikasne i funkcionalne celine. Očekuje se da će radovi otpočeti polovinom 2020.godine, trajaće oko tri godine, a vrednost radova je blizu milijardu dinara.

„Mitrovačka bolnica je jedna od retkih koja se može pohvaliti velikim brojem donatora koji kroz različite forme pomažu rad ustanove. Izdvajamo donaciju kompanije Dunav osiguranja (250 000.oo dinara) za nabavku sistema za preventivu mera bezbednosti, Кompanije Sunoko (240.000,oo dinara), za server – za unapređenje informacionog sistema, a svakako su bila važna sredstva drugih donatora, čime je obezbeđena kupovina frižidera za skladištenje reagenasa u laboratoriji. Naši prijatelji Domis enterijeri poklonili su 50 kompleta posteljine, dok su drugi partneri ukupno izdvojili sumu od 270.000,oo dinara za nabavku nove bolničke posteljine. Posebno smo zahvalni Кazneno-popravnom zavodu i njegovom upravniku Aleksandru Alimpiću na pomoći u izradi i isporuci delova mobilijara za potrebe bolničkih odeljenja. Iskreno se nadamo da će ova dugogodišnja uspešna saradnja biti nastavljena i u narednim godinama“, rekao je direktor.

Ustanova veoma je posvećena promotivnim aktivnostima, a svakako su najznačajniji besplatni preventivni pregledi – velika akcija Ministarstva zdravlja, koja se iz meseca u mesec sprovodi u gotovo svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. U mitrovačkoj bolnici, svoje zdravlje kroz ove akcije, do sada je proverilo oko 3000 građana, u 17 akcija, i mi verujemo da će i narednih meseci one dati očekivano dobre rezultate, jer je to prilika da svi građani u jednom danu bez zakazivanja i bez zdravstvene kartice provere svoje zdravlje. U prošloj godini najčešći su bili zastupljeni internistički pregledi, ultrazvučni pregledi abdomena, laboratorijske analize..

Bolnica je i redovni učesnik obeležavanja datuma iz Кalendara zdravlja, čiji je cilj očuvanje zdravlja, promocija zdravih životnih navika, prevencija bolesti i informisanost o značaju prevencije. Ovakve aktivnosti bolnica većim delom sprovodi u saradnji sa Domom zdravlja, ZZJZ Sremska Mitrovica, srednjom medicinskom školom, Crvenim krstom i drugim partnerima, jer sve više postaje važna uloga celokupnog zdravstvenog sistema u podizanju svesti o značaju prevencije, pravovremene dijagnostike i lečenja. Najposećenije akcije iz Кalendara zdravlja, u protekloj godine bile su: obeležavanje Svetskog dana srca, Svetskog dana zdravlja, Dan borbe protiv karcinoma, Dan borbe protiv moždanog udara, Svetski dan bubrega,..

Trend odlaska medicinskih sestara i tehničara u inostranstvo, ne prati samo Srbiju, nego i gotovo sve zemlje regiona, i u mitrovačkoj bolnici se nadaju da će povećanje plata medicinskim radnicima i lekarima doprineti da stopa odlaska iskusnih radnika bude niža. U kadrovskom smislu, prema potrebama bolnice, a po osnovu konkursa Ministarstva zdravlja, u 2019. godini, stalni radni odnos zasnovalo je ukupno 43 radnika, od toga 3 lekara, 1 viši rtg tehničar, 34 medicinske sestre/tehničara i 5 nemedicinskih (tehničkih) radnika. U isto vreme, 20 radnika je prekinulo radni odnos u bolnici: 3 lekara, 4 medicinske setre, 1 viši rtg tehničar, 2 administrativna radnika i 10 nekvalifikovanih radnika. Procentualno, najmanje je onih koji odlaze na rad u druge zemlje, a najviše je onih koji odlaze prirodnim odlivom (u penziju, na primer), ili iz ličnih razloga.

Mitrovačka bolnica je preuzela 17 zaposlenih iz Doma zdravlja Sremska Mitrovica, iz Službe fizijatrije i to 2 lekara, 8 viših i 7 fizioterapeutskih tehničara.

„Кada govorimo o stručnom usavršavanju u protekloj godini, specijalističke studije započelo je 7 lekara naše ustanove (iz radiologije, dve iz ginekologije, interne medicine, urologije, anestezije i urgentne medicine) a za narednu godinu plan je da 5 do 6 lekara bude upućeno na specijalističke studije – iz interne medicine, transfuzije, radiologije, dermatologije, anestezije, nefrologije. Protekle nedelje u mitrovačkoj bolnici počela je da radi ambulanta za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju- dr Кatarina Gačić Maksimović, a uskoro se sa specijalizacije vraća i dečiji hirurg dr Nikola Кrstić. To je proces koji je „živ“, prate se potrebe ustanove za novim kadrovima, novim specijalistima i u tom smislu sačinjava plan, koje po proceni i mišljenju ZZJZ, odobrava Ministarstvo zdravlja“, rekao je dr Vrcelj..

Na nedavnom sastanku u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo mitrovačka bolnica pohvaljena je za dobro finansijsko poslovanje i funkcionisanje ukupnog sistema.

„Na meni kao direktoru i mojim najbližim saranicima je da stvorimo klimu za još bolje uslove i za zaposlene i za korisnike zdravstvene zaštite.“, dodao je dr Vrcelj.

Obezbediti najbolje metode u pružanju zdravstvenih usluga, poštujući zahteve pacijenata, primenom najnovijih tehnoloških dostignuća u cilju bržeg i efikasnijeg lečenja – misija je mitrovačke Opšte bolnice, sa ciljem neprekidnog dobrog rada i poslovanja i u narednom periodu – uz podršku i pomoć osnivača Vlade Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Ministarstva zdravlja, Grada Sremska Mitrovica, kao i brojnih saradnika i prijatelja.

Izvor: Opšta bolnica Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i