Predstavljamo vam učesnike ovogodišnjeg „Srem folk festa“: Gruzija

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 16 zemalja od kojih je jedna i Gruzija.

Gruzijski državni ansambl narodnog pevanja i igranja „GURŽANI“ – Guržani, GRUZIJA.

Gruzijski državni ansambl narodnog pevanja i igranja „GURŽANI”, koji je ujedinjen u „Savez kulturnog razvoja i preporoda” iz Gruzije, osnovan je 1961. godine. U pomenutom savezu i u Gruziji, jedan je od najboljih i najpopularnijih.

Ansambl ima 70 igrača i pevača, uzrasta 15 i više godina. Njegov repertoar čine najbolje narodne igre kao što su „Kartuli”, „Ađarian”, „Farikaobaˮ, „Šejibriˮ, „Kazbeguriˮ, „Kanjluriˮ i još neke, a praćene su muzikom koja se izvodi uživo.

Tokom svog dugogodišnjeg postojanja, „GURŽANI” je imao zapažene koncerte u Gruziji i van nje. Čuvajući i prezentujući njenu bogatu folklornu baštinu, išao je na brojne turneje i festivale održane u različitim delovima i zemljama sveta: Turska, Poljska, Bugarska, Holandija, Francuska, Grčka, Španija, Portugal, Italija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Rusija, Mađarska… O velikoj uspešnosti na nastupima u njima govori široka lepeza nagrada, priznanja, statusa – nekoliko puta je bio laureat svetskih festivala, višestruki dobitnik gran-prija, zlatnih medalja, novčanih bonusa i statusa najboljegw ansambla.

Svojim radom, nastupima i nagradama, a podstaknut prethodnim uspesima i željom da se oni i dalje nižu, „GURŽANI” i danas opravdava svoj renome – ostaje simbol uspeha i ponosa Gruzije na polju negovanja vrednosti narodne tradicije i nacionalne kulture.

You may also like