Predstavljamo vam učesnike ovogodišnjeg „Srem folk festa“: Egipat

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 16 zemalja od kojih je jedna i Egipat.

Akademija plesa i muzike „KYTHARA“ – EGIPAT.

Osnovana je još 1988. godine i od samog početka je njen rad bio u funkciji profesionalne akademije za obuku i društvene muzičke škole, otvarajući vrata i odraslima i deci i to na 38 različitih lokacija u Egiptu. Onima koji su se opredelili da grade svoj umetnički, ali i životni put u sferi različitih formi izvođačke umetnosti nudi potpuno akreditovane programe za ples, muziku, pozorište. Obezbeđuje sve uslove da ih pri tome uče, usmeravaju i vode eminentni profesionalni stručnjaci – treneri, instruktori, predavači. Time se uspešno ostvaruje misija pružanja kvalitetnog umetničkog obrazovanja, koja vodi profesionalnom i ličnom ispunjenju.

Egipatski narodni plesovi su Beledi, Saidi, Malaja Lef, Dahia, Šabi, Gavaze, Felahin. Imaju svoje izvođače, pokrete, ritam, kostime, instrumente (tambura, rababa, nej, sagat, mezmar, tabla baladi i dr.) ili ponekad vokalnu pratnju, često i rekvizite koji se pri igrama koriste, a i prilike u kojima se izvode (slavlja, venčanja). Krase ih i lepota, simbolika, vrednosti i poruke koje se kroz jedan tako bogat nastup publici i svetu šalju. Kroz sve to može da se iskaže mnogo toga – duh određenog vremena, svakodnevni život, rad, ljubav, radost, tuga, ženstvenost, gordost… Članovi ovog egipatskog tima su deo folklorne tradicije svoje zemlje prezentovali više puta, na različitim događajima i festivalima održanim u Egiptu, Turskoj, Francuskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indiji, Kini i Italiji.

You may also like