Predstavljamo vam učesnike ovogodišnjeg „Srem folk festa“: Bugarska

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 16 zemalja od kojih je jedna i Bugarska.

Ansambl „Iskra” je oformljen 1966. godine. Jedini je u, poznatoj po svojoj lepoti, Dolini ruža, čije je središte grad Kazanlak. Okuplja više od 150 dece i omladinaca, što uključuje Narodni hor, Narodni orkestar, Dečji ansambl, Omladinski ansambl i Reprezentativni ansambl. Takođe postoje i Reprezentativni ansambl omladine i Reprezentativni ansambl dece. Cilj Ansambla je očuvanje, ponovno stvaranje i popularizacija isključivo bogate narodne baštine Bugarske, a izvođački repertoar odlikuju živopisnost muzike, nošnji i narodnih igara. Svaka od njih odiše bugarskim duhom, varijetetom ritmova i nijansi, lepotom sunčanog Kazanlaka, dobrotom i ljudskom prirodom Bugara, ali i spojem tradicionalnih elemenata i moderne umetnosti. Jedno od najatraktivnijih izvođenja Ansambla je ritual „branja ruža”, prikazan gostima iz celog sveta tokom nedelje Festivala ruža.

Sem u Bugarskoj, koncertne turneje je „Iskra” imala u više od 20 zemalja, nastupivši na oko 2.800 koncerata. Osvojila je zlatne medalje na mnogim takmičenjima, a tu su i nagrade sa međunarodnih festivala narodnih igara u Grčkoj, Kanadi, Mađarskoj, Poljskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Rusiji, Francuskoj, Kini, Španiji i Rumuniji. Leta 2006. godine je imala zapažen nastup u Haenu (Jaen) u Španiji na CIOFF folk festivalu. Izdvaja se i Nagrada prestižne titule „Reprezentativni ansambl”, Međunarodne organizacije festivala folklora, a nekoliko puta je Ansambl bio i laureat nacionalnog festivala. Počastvovan je i dobijanjem Nagrade Vlade, tj. Ordena „Kirila i Metodija” II klase

Možda Vam se svidi i