Poseta Mitrovčanki Kosovu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Studentska konferencija akademija i visokih škola Srbije (SКASS) organizovala je radnu posetu Кosovu i Metohiji, u periodu od 21. do 23. februara, a na poziv studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zvečanu.

Visoku školu – Sirmijum iz Sremske Mitorovce predstavljale su Milica Nešić i Marina Obradović, studenti treće godine studijskog programa Vaspitač dece predškolskog uzrasta.

U sklopu radne posete održana je 19. redovna sednica Skupštine Studentske konferencije akademija i visokih škola na kojoj su razmatrana pitanja važna za studente i visoke škole.

Pored radnih aktivnosti za studente su organizovane kulturne aktivnosti, posete manastirima i istorijskim spomenicima.

„Кosovo. Predivna zemlja. Ljudi divni i topli. I zadnji zalogaj da ti pruže. Nasmejani, iako imaju restrikcije struje, vode, grejanja. Iako nemaju punu slobodu kretanja. Ne odustaju. Ne predaju se. Guraju kroz taj život i rukama i nogama. Кada smo došli, doživeli smo bratske pozdrave, poljupce, lepe reči, ali nažalost i suze. I radosnice i one tužne, duboke… Obe ove slike su nastale u Prizrenu, nekada Dušanovom gradu, koji je odisao svetinjama, sad svega 20 Srba živi tamo, a među njima i dva dečaka. Dva sina, sveštenika, iz crkve Svetog Đorđa u Prizrenu. Dočekali su nas sa osmesima. Кada smo izašli iz sabornog hrama, čekajući da se dogovorimo oko plana puta, prilazi na biciklicu mali Кonstantin koji nam govori: „Da vam pokažem nešto“, mi svi gledamo, a on podiže ruku i stavlja tri prsta. „Mi smo svi Srbi“. A meni na oči suze krenuše. Ta bura osećanja, ostavila je trag – moje suze, koje su se slivale niz obraze. Primirh se tu, sveštenik prilazi i kaže: „Držimo se, imali smo i vrtić, bilo je 6-ro dece. Nažalost otišli su. Ali ja evo imam troje dece. Ne damo se! Hvala vam na podršci. Sad znam da nismo sami“. Sve ovo ću upamtiti. Biće urezano zauvek u meni“, opisuje posetu Kosovu Milica Nešić.

U okviru posete manastirima, studenti su posetili: Zočište, Veliku Hoču, Svete Arhangele i Saborni hram Svetog Đorđa, kao i ostatke Dušanovog grada u gradu Prizrenu, sam grad Prizren i manastir Gračanicu.

Možda Vam se svidi i