Podrška razvoju ruralne ekonomije kroz projekat „Кorpa sremskih tradicionalnih proizvoda“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U sremskomitrovačkoj Gradskoj kući danas je održana početna konferencija projekta „Кorpa sremskih tradicionalnih proizvoda“ koji realizuje Ruralni centar „Sova“ uz podršku Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica koja je prepoznala značaj projekta.

Cilj projekta je, prema rečima Marka Cvijanovića iz Centra „Sova“ podrška razvoju ruralne ekonomije na teritoriji Grada Sremska Mitrovica kroz mobilisanje lokalnih proizvodžača poljoprivredno – prehrambenih i zanatskih proizvoda i subjekata koji se bave seoskim turizmom. Pored edukativnog dela u ovoj oblasti, projektom je predviđeno formiranje korpe lokalnih proizvoda koja će se moći nabaviti kao korporativni poklon, a domaći i stani turisti će korpu ili pojedinačne proizvode iz nje moći da nabave kod lokalnih seoskih turističkih domaćinstava.

Projekat posebnu pažnju posvećuje mladim proizvođačima i ženama u ruralnom području i izvorima finansiranja njihovih aktivnosti.

Takođe, projekat predviđa informisanje i edukaciju neregistrovanih proizvođača o benefitima registracije, o značaju legalne proizvodnje i prometa proizvoda, odnosno o načinima legalnog plasmana proizvoda na regionalnom tržištu.

Jedan od učesnika konferencije Milenko Jovanović, ispred But&co, brenda sopstvenog domaćinstva, a čiji proizvodi će se naći u „Кorpi sremskih tradicionalnih proizvoda“ kratko je rekao da je projekat o kojem je danas reč izuzetno značajan prvenstveno kao jedan vid promocije i da je to savršena prilika da se na jednom mestu predstave sremski tradicionalni proizvodi.

Projekat „Кorpa sremskih tradicionalnih proizvoda finansiran je putem granta koji je odobren kroz UNDP Projekat “Aid for Trade: Support to Productive Capacities in the Agro-industrial Sector in Serbia” koji finansira Ruska Federacija.

Ukupna vrednost projekta je 21.250,00 USD od čega je iznos kofinansiranja od strane UNDP-a 19.050,00 USD. Projekat traje do jula 2019. godine.

Možda Vam se svidi i