Otvorena Spomen soba u mitrovačkoj kasarni

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U sremskomitrovačkoj kasarni „Boško Palkovljević Pinki“ juče je otvaranjem i osvećenjem Spomen sobe obeležen Dan oklopnih jedinica.

Spomen soba posvećena je vojnoj istoriji Srema, a u predstavlja svojevrstan hram koji će podsećati na prošlost, na ljude koji su na ovim prostorima živeli vekovim. U  formiranju Spomen sobe zajedno su učestovavale ustanove kulture kao što su Istorijski arhiv Srem, Muzej Srema, Zavod za zaštitu spomenika kulture, zatim SUBNOR Sremske Mitrovice, Grad Sremska Mitrovica na čelu sa predsednikom Skupštine Tomislavom Jankovićem, a u okviru projekta Vojske Srbije koji je vodio majora Mileta Anđelića.

Nešto više o samoj Spomen sobi rekao je Nenad Radmanović, kustos Muzeja Srema.

„Posetioci Spomen sobe mogu da vide i da se upoznaju sa nekim detaljima iz vojne istorije Srema kroz vekove. Sama Sremska Mitrovica ima istoriju dugu preko 2.000 godina i nju smo pokušali, zajedno sa istorijom regiona i čitave zemlje da po segmentima prikažemo, od prvih naseobina na ovom prostoru, antičkog Sirmiuma, preko Prvog i Drugog svetskog rata, sve do bombardovanja 1999. godine i građanskih ratova u bivšim jugoslovenskim republikama. Izuzetno značajan je prikaz i nekih detalja i samog života i rada mitrovačkog garnizona, kao i izložena imena i fotografije pripadnika vojske, ali i civila onih koji su dali svoje živote ili su ih tragično izgubili na braniku otadžine u ratovima devedesetih godina“, rekao je Radmanović.

Pomoć u realizaciji projekta uspostavljanja Spomen sobe na istom mestu na kojem je pre deset godina rasformirana takođe Spomen soba posvećena 453 mehanizovanoj (oklopne) brigade pružila je i lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica.

„Ova Spomen soba značajna je kako za grad, tako i za region, za čitavu našu zemlju, ali pre svega za naše sugrađane, za sve ljude koji su ovde radili, za porodice čiji su članovi bili deo ove jedinice, a koji su stradali. Prvi sastanak na kojem smo se dogovarali o uspostavljanju Spomen sobe održali smo u februaru mesecu ove godine i evo nakon 9 meseci od tog trenutka mi smo zamisao, projekat i realizovali i 10 godina otkako je prethodna Spomen soba rasformirana, uspostavili novu – jedan hram sećanja. Uzimajući u obzir značaj i ulogu Vojske Srbije u sistemu odbrane naše zemlje, kao velikog poslodavca, ceneći sve što Vojska radi u našem gradu i okruženju, mi smo se vrlo rado odazvali pozivu da učestvujemo u ovakvom projektu i kroz finansijska sredstva, ali i umrežavanje svih ljudi i institucija kulture u našem gradu dali smo svoj skroman doprinos kako bi ova soba ponovo bila uspostavljena“, rekao je predsednik Skupštine grada Tomislav Janković prilikom jučerašnjeg dešavanja.

On je dodao da želi da veruje da nikada nikome neće pasti na pamet da jednu ovakvu istorijsku građu ukloni kao što se to desilo sa prethonom Spomen sobom, te da ona treba u budućnosti samo da se nadograđuje.

Možda Vam se svidi i