Otvorena nova ambulanta

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Kompletno sanirana i rekonstruisana zdravstvena ambulanta u Radenkoviću danas je i zvanično puštena u rad. Tom prilikom istu su obišli predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Vladimirom Snaderom i sremskomitrovačkog Doma zdravlja.

Radi se o objektu koji datira iz 1926. godine, a poslednjih 15 zbog loših uslova nije bio u upotrebi.

“Zajedno sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima rekonstruisali smo postojeći objekat ambulante u Radenkoviću. Dom zdravlja u ovom selu duži niz godina nije imao svoj sopstveni prostor, usluge primarne zdravstvene zaštite pružane su u prostorijama koje su se iznajmljivale, tako da sa ovom rekonstrukcijom Radenković konačno ponovo dobija svoju ambulantu. Mogu da kažem da je ona bez sumnje jedna od najlepših ambulanti na teritoriji grada”, rekao je gradonačelnik Sanader prilikom današnjeg obilaska.

On je istakao da je rekonstrukcija vršena u dve faze, prva faza je obuhvatala rekonstrukciju devastiranog krova, a druga kompletno unutrašnje i spoljašnje uređenje i opremanje.

“Grad Sremska Mitrovica insistira na tome da u svim selima na svojoj teritoriji ima funkcionalne i dobro opremljene ambulante i njih svakako nećemo zatvarati u budućnosti, finansiramo i finansiraćemo dodatnih deset lekara koji rade u seoskim sredinama i omogućiti svim našim stanovnicima da primarnu zdravstvenu zaštitu dobiju u svojim mestima. Upravo iz tog razloga ono što nas čeka u budućnosti jeste izgradnja potpuno novog objekta ambulante u Šašincima. Stari objekat je prilično devastiran i ne isplati se raditi rekonstrukciju”, rekao je prvi čovek Mitrovice.

Direktorica Doma zdravlja Miroslava Ševo obradovala je Radenkovce sa informacijom da će lekar u njihovoj zdravstvenoj ambulanti boraviti dva dana nedeljno, što do sada nije bio slučaj.

“Dom zdravlja zajedno sa lokalnom samoupravom nastavlja da ulaže u poboljšanje uslova pružanja primarne zdravstvene zaštite u seoskim sredinama i izuzetno mi je drago što sam danas u Radenkoviću. Ovo selo je konačno dobilo ambulantu kakvu zaslužuje i zadovoljstvo mi je što mogu da najavim da će doktor i medicinska sestra ovde raditi dva puta nedeljno – utorkom i četvrtkom”, rekla je Ševo.

Ona je dodala da su seoske ambulante izuzetno bitne i sa stanovišta izjednačavanja uslova života stanovnika u gradu i selima.

“U seoskim sredinama je veći procenat starijeg stanovništa koji su po pravilu bolesniji i upravo njima i najviše trebaju lekari, baš zato vrlo je važno da naša sela imaju ambulante i redovne smene medicinskog osoblja”, dodala je Ševo.

Zadovoljstvo što je Radenković nakon dužeg vremena konačno dobio potpuno rekonstruisanu ambulantu nije krio ni predesdnik mesne zajednice ovog mačvanskog sela Uroš Veselinović.

“Po mom mišljenju Radenković je sada dobio najlepšu i najmoderniju ambulantu na teritoriji grada. Dugo smo na nju čekali, ali zaista je vredelo i od sada moji Radenkovci imaju objekat gde će im na najvišem mogućem nivou biti pružena primarna zdravstvena zaštita. Ono što je najbitnije jeste da smo uspeli da povećamo broj dolazaka lekara, tako da će ubuduće lekar meštanima biti dostupan dva dana u nedelji. Ono što je na nama, na Mesnoj zajednici, lokalnoj samoupravi i Domu zdravlja jeste da ovaj objekat održavamo, čuvamo, da uvek bude ovako lep”, rekao je Veselinović

On je dodao da će u narednom period biti uređena ograda i sam prostor oko ambulante.

“Ambulanta, crkva i narodno kupatilo sada zaista čine najlepši kompleks u selu”, zaključio je Veselinović.

Ukupna vrednost radova na rekonstrukciji objekta ambulante u Radenkoviću iznosila je oko 7,5 miliona dinara.

You may also like