Otkrivanje spomenika prvog gradonačelnika Mitrovice

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Spomenik prvog gradonačelnika Sremske Mitrovice Ćire Milekića biće svečano otkriven u petak, 8. novembra tačno u podne, a povodom obeležavanja Dana grada.

Spomenik će biti smešten u Sremskoj Mitrovici na trgu koji nosi njegovo ime, odnosno na početku pešačke zone na pravcu rundele Srpskog doma i glavnog ulaza u zgradu MUP-a.

Spomenik će predstavljati Ćiru Milekića u prirodnoj veličini, okrenutog ka Srpskom domu sa statutom grada u ruci.

ĆIRA MILEКIĆ – Prvi gradonačelnik Mitrovice

(Sremska Mitrovica, 5.1.1847 – Grac, 9.8. 1908.)

Osnovnu školu je završio u Mitrovici, 1. i 2. razred gimnazije u tada nižoj dvogodišnjoj realki u Mitrovici, a Trgovačku akademiju u Beču, gde je počeo da pohađa i Pravni fakultet.

Кao potomak ugledne plemićke porodice u rodnom gradu je bio poznat kao trgovac, posednik i intelektualac. Znao je više stranih jezika: govorio i pisao nemački, mađarski, engleski, francuski i italijanski.

Posle donošenja Zakona o opštinama (1862) izabran je za opštinskog načelnika (gradonačelnika). Na ovoj funkciji je bio 27 godina.

Mnogi važni događaji koji su uticali na razvoj grada vezani su za njega i njegov rad. Pripisuje mu se odluka kojom je zabranjeno odnošenje i prodavanje arheoloških dragocenosti. Na njegov predlog doneta je odluka o osnivanju Muzeja (1885), zaslužan je i za donošenje odluke o gradskom grbu (1894) i gradskom statutu (1898), grad se železnicom povezuje sa srednjom i zapadnom Evropom, u gradu znatno oživljava trgovačka i zanatlijska delatnost (podiže se zgrada Imovine opštine, zdanje Srpskog doma, grkokatolička crkva, sinagoga), uređen je gradski park, oživeo rad institucija kulture, ugostiteljska delatnost, javni i društveni život.

Doprineo je materijalnom i kulturnom razvoju grada i Gradsko zastupstvo ga je 1904. proglasilo počasnim građaninom Mitrovice.

Možda Vam se svidi i