Osnovano Društvo srpskih domaćina

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na Cveti, 21. aprila u Sremskoj Mitrovici je osnovan Gradski odbor Društva srpskih domaćina (GrO DSD).

Osnivačkoj skupštini je prisustvovao predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina, narodni poslanik prof. dr Miladin Ševarlić i potpredsednik Društva Slobodan Erić, glavni i odgovorni urednik časopisa Geopolitika, kao i nekoliko desetina članova udruženja iz Sremske Mitrovice i okolnih sela.

Profesor dr Miladin Ševarlić se obratio skupu, iznevši osnovne ciljeve i načela Društva kojima se ono rukovodi u svom radu, dok je gospodin Slobodan Erić govorio o duhovnoj vertikali srpskog naroda u turbulentnim vremenima kroz koja prolazimo.

Na Osnivačkoj skupštini GrO DSD jednoglasno su izabrani tročlani Upravni odbor (predsednik Miroslav Smrzilić, potpredsednik Mikica Ilić i sekretar Zoran Đorđević) i Nadzorni odbor (predsednik Dejan Popović i članovi Aleksandar Čereković i Zlatan Milovančević).

Predsedniku GrO Društva srpskih domaćina Sremska Mitrovica Miroslavu Smrziliću profesor Ševarlić je svečano uručio zastavu Društva, dok je članovima sremskomitrovačkog odbora podelio značke Društva srpskih domaćina i poželeo im uspešan i plodan rad.

Novoizabrani predsednik Gradskog odbora DSD Miroslav Smrzlić je izneo plan i program budućih aktivnosti udruženja, među kojima je prioritet zalaganje za obnovu nacionalnih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih i istorijskih vrednosti, potvrđivanje duhovnog i kulturnog identiteta, potsticanje preduzetništva, privrednog i ekonomskog napretka srpskog domaćina, kao i negovanje porodičnih i duhovnih vrednosti srpskog naroda.

Takođe je prezentovan plan pokloničkog putovanja na Кajmakčalan, Zejtinlik, Solun, Bitolj, Udovo, Polikastron i druga spomen obeležja iz Prvog svetskog rata u organizaciji Gradskog odbora Društva srpskih domaćina Sremska Mitrovica i Udruženja građana Cerski marš iz Šapca, koji će biti realizovan od 13. do 15. septembra ove godine. Tom prilikom su pozvani svi zainteresovani građani da se priključe ovom hodočašću na sveta mesta slavne srpske istorije, koja su omeđena grobovima srpskih div-junaka iz Velikog rata.

Možda Vam se svidi i