Održana prezentacija javnih poziva i konkursa

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Više od 150 poslodavaca sa teritorije Sremske Mitrovice danas se okupilo u Gradskoj kući kako bi se uspoznali sa javnim pozivima/konkursima za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja za 2019. godinu, predviđenih Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja i Programom rada Nacionalne službe za zapošljavanje za tekuću godinu.

„Cilj ovog skupa jeste da se prezentuju pozivi i mere koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, a opet rukovodeći se nekim olukama koje sprovodi Vlada Republike Srbije. Kada gledamo danas Sremsku Mitrovicu, kada gledamo celu situaciju na teritoriji celu Srbiju, kada imamo situaciju da se gotovo svakog meseca otvori neka nova fabrika onda prosto nama u Nacionalnoj službi predstavlja dodatni zadatak i izazov da što bolje i adekvatnije odgovorimo na to“, rekao je Jarić Petar, zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje.

On je istakao da je je ove godine Srbija izdvojila 4 milijarde dinara za sve mere zapošljavanja koje će sprovoditi, a koje su tako osmišljene i napravljene da se uspostavi mogućnost da s jedne strane poslodavci nađu adekvatnu ranu snagu, a s druge strane da NSZ uz pomoć prekvalifikacije i obuke nezaposlenim licima pomogne da sebe postave tako da budu interesantni za poslodavce.

„Kada pričamo o Srbiji, stopa nezaposlenosti iznosi 11,3%, što je veliki pomak u odnosu na period pre šest godina kada je nezaposlenost iznosila preko 20%. U Vojvodini je situacija još i bolja, odnosno procenat nezaposlenog stanovništva je ispod 8“, rekao je Jarić.

Marijana Grabić, direktorica Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale Sremska Mitrovica iznela je podatak da se na evidenciji filijale na čijem je čelu nalazi 3.800 nezaposlenih lica, što je za 20% manje u odnosu na isti period prošle godine.

„U 2019. godini imamo više javnih poziva i konkurse, na koje poslodavci mogu da se prijave radi ostvarivanja subvencija sa ciljem povećanja broja zaposlenih. Veliki broj radnih mesta postoji u gradu što dokazuje i velika posećenost ove naše promocije, poslodavci su zainteresovani za konkurse“, rekla je Grabić.

Ona je dodala da je ovo prva promocija javnih poziva za 2019. godinu u Sremskoj Mitrovici, a da će site biti organizovane u narednih nekoliko dana i u ostalim sremskim opštinama.

„Prezentacija konkursa i poziva na ovaj način će nam postati praksa, jer ovako u jednom danu veliki broj poslodavaca upoznamo sa onim što nudimo, poslodavci obiju informacije o tome za koja lica mogu dobiti i kolike subvencije i slično“, dodala je Grabić.

Grabiće je navela jednu od novih mera za 2019. godinu, a odnosi se na pripavnike koji će dobijati veću naknadu i zasnivati radni odnos kod poslodavca koji ih primi a taj staž odrade. Mera je namenjena privatnom sektoru, poslodavcima koji imaju bar jednog zaposlenog, odnosno odgovarajućeg mentora.

Možda Vam se svidi i