Održan „Agrosirm“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na prostoru Hipodroma u Sremskoj Mitrovici proteklog vikenda održan je drugi po redu „AgroSirm – sremski poljoprivredni sajam“. Čast da svečano otvori Sajam pripala je ministru poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislavu Nedimoviću.

Sajam su organizovali Grad Sremska Mitrovica, PKS Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga i domaćin – PJ „Dubrava“ KPZ Sremska Mitrovica, proizvođač prikolica, teških drljača, platformi za branje voća i ostale priključne poljo mehanizacije. Od suorganizatora iz civilnog sektora tu su Konjički klub „Srem“ i Ruralni centar SOVA iz Sremske Mitrovice.

Organizaciju i realizaciju Sajma podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, i brojne grdske organizacije i javna preduzeća – Agencija za ruralni razvoj, Turistička organizacija i JKP „Komunalije“. Generalni sponzor Sama bila je kompanija Dunav osiguranje.

Uvažavajući interese privrede i privrednika, a uzimajući u obzir privrednu strukturu i veliko učešće poljoprivrede u njoj, ideja i cilj organizovanja jednog ovakvog događaja jeste da se na jednom mestu predstavi sve ono što može da interesuje našeg poljoprivrednika, od mehanizacije, priključnih mašina, semenske robe, stočne hrane, sadnog materijala, do novih tehnoloških rešenja koja pojednostavljuju i čine ekonomičnijom poljoprivrednu proizvodnju.

U poljoprivrednom delu Sajma demonstriran je rad motornih testera, trimera, atomizera, sečki za ogranke, prskalica, rolbalera i druge mehanizacije.

U drugom segmentu Sajma predstavljeno još nešto čime se Srem ponosi – gastronomsko turistička ponuda. U okviru nje svoje proizvode predstavili i ponudili su brojni izlagači poljoprivredno prehrambenih proizvoda, proizvođači suvomesnatih proizvoda, kozjeg i kravljeg sira, slatko slane zimnice, rakije, vina, kao i etno domaćinstva i proizvođači zanatskih proizvoda – rukotvorine, suveniri, domaća radinost.

U okviru gastro turističkog bloka predstavljena je i „Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda“, koju čine lokalni poljoprivredno prehrambeni i zanatski proizvodi, a koja će se moći nabaviti kao diplomatski, odnosno korporativni poklon.

Sajam je obuhvatio i bogat prateći sadržaj, pa se tako kuvao vojnički pasulj, kotlići, paprikaš od gljiva, a svi specijaliteti su se posetiocima delili besplatno.

Prvog sajamskog dana snimala se emisija „Žikina šarenica“, dok je drugog dana održana „Fijakerijada“, u organizaciji Konjičkog kluba „Srem“. Fijakerijada se organizuje u okviru projekta „HORIS-konjička ruta Srema“ – program prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.

Možda Vam se svidi i