Od Mačvanske Mitrovice do Zasavice biciklom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Simboličnom vožnjom članova Triatlon kluba „Sava“ i uz prisustvo predstvnika pokrajinske i republičke vlade, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Regionalne razvojne agencije Srem i Grada Sremska Mitrovica juče je promovisan završetak izgradnje biciklističke staze od Mačvanske Mitrovice do Zasavice II.

Ukupna dužina staze iznosi 4,2 kilometara, a predstavlja prvu fazu projekta „Biciklističkim turizmom ka ruralnom i regionalnom razvoju Srema“.

„Gradimo staze da ne bi gradili bolnice“, poruka je potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskiog sekretara za privredu i turizam Ivana Đokovića, koji se ovim poziva na činjenicu da se u zemljama koje mnogo ulažu u biciklizam i sportsko-rekreativni turizam znatno smanjen rizik od kardiovaskularnih oboljenja stanovništva, čak i do 40 odsto.

„Biciklizam i cikloturizam, rastu i multiplikuju se na sve grane privrede i podižu reputaciju Vojvodine kao turističke destinacije, koja je postala prepoznatljiva. Pored ekonomskog aspekta, turističkog i privrednog potencijala ove rute koja se nadovezuje na tri međunarodne Eurovelo rute, ona je pilot projekat i dobar primer kako se uvezuju dva turistička mesta, odnosno dve turističke mikrolokacije. Veoma je važan i zdravstveni aspekt ove ciklo rute. Ono čemu smo danas svedoci obavezuje nas da dovršimo stazu ka Zasavici. Sekretarijat će nastojati da izdvoji neophodna sredstva za završetak radova na ovoj stazi“, rekao je Đoković.

Cilj ovog opsežnog i veoma značajnog projekta jeste da se u okviru razvoja ciklotruizma na teritoriji Sremskog upravnog okruga, kroz povećanje urbanih gradsskih područja sa teritorijom zaštićenih prirodnih dobara, velike gradske celine povežu sa ezervatima, poput SRP ,,Zasavica“. Pored unapređenja cikloturizma, težnja gradskih čelnika i partnera na ovom projektu jeste da se formira novi turistički proizvod, a u skladu sa Strategijom razvoja turizma Republike Srbije i Programom razvoja turizma Vojvodine.

Đoković je istakao da je izgradnja ove staze primer kako bi trebalo iskoristiti potencijal u turističkom i ekonomskom smislu. On dodaje da će ova staza prevashodno služiti za svakodnevnu komunikaciju, povećanje kvaliteta života ljudi, kao i za rekreaciju. Ovo utiče i na funkcionalnost ljudi, na povezivanje industrijskih zona i fabrika, povezivanje grada sa privrednim ili, pak, turističkim lokacijama.

Ispred Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija promociji je prisustvovao Miroslav Knežević, državni sekretar.

„Kao resorno Ministarstvo zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, Gradom Sremskom Mitrovicom, Regionalnom razvojnom agencijom „Srem“ i Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju učestvovali smo u finansiranju ovoj projekta, jer kao što smo shvatili godinama unazad bitno je da se turistički proizvodi koji postoje na određenoj destinaciji povezuju. Ova staza jeste upravo dobar primer kako se povezuju lokaliteti i sve ono što Sremska Mitrovica nudi, pre svega pričamo o Sirmiumu, Carskoj palati, zatim i drugim sportskim sadržajima koji se grade u Mitrovici sa Specijalnim rezervatom prirode „Zasavica“. Staza je sjajan način povezivanja, ali ne samo za turiste koji dolaze i odsedaju ovde, već i za turiste koji dolaze u Vojvodinu i Novi Sad, jer Rezervat je odlična izletnička destinacija, tako da oni biciklima mogu doći ovde, posetiti lokalitete i otići zadovoljni“, rekao je Knežević.

On je istakao da ovaj deo Srema i severne Mačve ima dobre predispozicije i velike šanse za razvoj seoskog turizma.

„Ovde postoji nekoliko seoskih turističkih domaćinstava i imamo informacije da je velika zainteresovanost gostiju upravo za boravak u tim domaćinstvima, tako da verujem da će i ova staza, kao dodatni vid sportsko – rekreativnog turizma, značajno uticati na to da se turisti zainteresuju i još više posećuju ovu destinaciju“, dodao je Knežević.

On je podsetio da Ministarstvo čiji je deo već godinama unazad pomaže različite turističke sadržaje na teritoriji Sremske Mitrovice, te da je sredstvima potpomognuta izgradnja Gradskog bazena, pojedinih sportskih terena i drugih sličnih objekata.

„Nastavićemo da podržavamo projekte u Sremskoj Mitrovici, jer smo prepoznali njen potencijal kao grada koji je samo 80 kilometara udaljen od Beograda, a ima puno toga da ponudi turistima“, završio je Knežević.

Značajnim sredstvima projekat „Biciklističkim turizmom ka ruralnom i regionalnom razvoju Srema“ podržan je od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a promociji je prisustvovao predstavnik iste Džon Galager (John Gallagher).

On je kratko rekao da mu je izuzetno drago što su deo pomenutog projekta i što je dosadašnja njegova realizacija uspešna. Galager je istakao da će staza doneti višesturku korist za ovaj deo opštine Sremska Mitrovica, odnosno severnu Mačvu i podsetio da je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju pored sredstava za stazu učestvovala i u kupovini dva bungalova za sam Rezervat, električnog autobusa i igrališta za decu.

Ispred lokalne samouprave promociji je prisustvovao predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković.

„Ovo je još jedan značajan projekat koji smo realizovali uz podršku Švajcarske razvojne agencije i još nekoliko partnera. Izgradnja biciklističke staze doneće brojne benefite ne samo u smislu turizma, nego će obezbediti i bezbednosti svih učesnika u saobraćaju na ovoj deonici puta. Ovaj putni pravac je jako opterećen i izgradnjom staze biciklisti su dobili posebnu saobraćajnicu gde će moći da se nesmetano i bezbedno provozaju od Sremske, odnosno Mačvanske Mitrovice do Zasavice. Ono što nam je jako drago jeste da smo danas dobili obećanje iz Pokrajinskog sekretarijata za turizam da će oni uložiti napore kako bi obezbedili dodatna sredstva za drugu faze projekta koji obuhvata izgradnju još 1,8 km staze, sve do skretanja za Rezervat“, rekao je Janković.

Prva faza projekta finansirana je od strane Švajcarske agencija za razvoj i saradnju sredstvima u visini od 7,5 miliona dinara, Sekretarijat turizma sa 6,5 miliona dinara, dok su Grad Sremska Mitrovica i resorno ministarstvo izdvojili po 5 milliona dinara.

Biciklistička staza koja povezuje Mačvansku Mitrovicu i Zasavicu II jeste integralni deo savske biciklističke rute, međunarodne rute koja povezuje zemlje bivše Jugoslavije i obeležena je od Badovinaca, Opština Bogatić u Mačvanskom okrugu, do Bloka 45. Novoizgrađena biciklistička staza neće imati samo turističku namenu, već je od velikog značaja kako za meštane, tako i za radnike brodogradilišta ,,Vahali“.

Možda Vam se svidi i