Mali maturanti koji u junu nisu mogli da izađu na završni ispit, novu šansu imaće u drugom krugu od danas, 20. avgusta do četvrtka, 22. avgusta.

Do sada se školama prijavilo oko 600 osmaka za drugi krug završnog ispita. Test iz srpskog (maternjeg) jezika zakazan je za danas, 20. avgusta, test iz matematike za 21. avgust, dok će se kombinovani test (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija) održati 22. avgusta.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da na završni ispit u drugom krugu izlaze đaci koji zbog bolesti nisu mogli da izađu na testove u junu, ali i oni koji su osnovnu školu završili po programu za odrasle – uglavnom osetljive društvene grupe.

Zbog pomeranja testa iz matematike na ovogodišnjem završnom ispitu nekoliko đaka, koji su imali zakazano međunarodno tekmičenje iz matematike, nisu mogli da izađu na treći test. Oni će u avgustu polagati test iz matematike„, pojasnila je ona.

Dodaje da su ti đaci položili prijemni ispit i upisali Matematičku gimnaziju, ali da na završni ispit svi moraju da izađu, jer to predstavlja zvanični završetak osnovne škole. Drugi krug završnog ispita ne organizuje se u svim osnovnim školama, već samo u nekoliko koje odrede školske uprave da budu domaćini osmacima. 

Svi koji žele da nastave školovanje imaće priliku za to jer je u trogodišnjim i četvorogodišnjim srednjim školama ostalo slobodno 8.109 mesta.

Autor: Tanjug

Možda Vam se svidi i