Obnovljen spomenik povodom 75 godina od oslobođenja grada

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prigodnim programom, sinoć je na platou ispred železničke stanice, a kod kompletno renoviranog Spomenika oslobodiocima grada obeležena 75. godinjce oslobođenja Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu.

U okviru programa više detalja o istrorijskim okolnostima od pre sedam i po decenija izneo je istoričar dr Nenad Ninković, a prisutnima su se obratili još i Gavrilo Vinčić, učesnik u borbama za oslobođenje Sremske Mitrovice i Branislav Nedimović, ministar u Vladi Republike Srbije i nekadašnji gradonačelnik.

Grad Sremsku Mitrovicu su 1. novembra 1944. godine, posle teških petodnevnih borbi s ostacima Vermahta (nemačke vojske), oslobodile jedinice 16. vojvođanske udarne divizije, u sadejstvu sa motorizovanim jedinicama sovjetske Crvene armije.

Dr Nenad Ninković docent na Odseku za istoriju u Novom Sadu izneo je više detalja o istorijskim okolnostima oslobođenja našeg Grada u Drugom svetskom ratu.

Svečanosti obeležavanja ovog značajnog datuma za mitrovačku i sremsku prošlost prisustvovao je gradonačelnik Vladimir Sanader i drugi predstavnici gradskih vlasti, predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i velik broj građana.

Obraćanje Gavrila Vinčića, učesnika u borbama za oslobođenje Sremske Mitrovice podsetilo je sve na hrabrost boraca pri oslobođenju grada i ali i na ogromne žrtve tokom četvorogodišnje okupacije nacista, odnosno ustaša.

„Kao učesnik u Drugom svetskom ratu želeo bih da prenesem na sve mlađe generacije, na mlađi naraštaj poruku da treba da čuvaju slobodu, jer smo je platili grdno, glavama. Slobodu nije lako osvojiti, a naši mladi, zahvaljujući onima pre njih, ni ne znaju šta je živeti bez slobode. Omladini neka Bog podari Bog zdravlja, sreće, u budućnosti da žive lepo i u slobodi”, rekao je Vinčić.

Od oslobođenja grada zaustavljeno je napredovanje jedinica Narodnooslobodilačke vojske čitavih mesec dana, jer su se okupatorski vojnici ukopali u rovove kod Generalnog kanala, pa su obližnja sela Martinci i Kuzmin oslobođeni tek prvih dana decembra.

Sremska Mitrovica je u periodu od 1941. do 1944. godine bila deo teritorije samoproglašene Nezavisne Države Hrvatske, nelegitimne državne tvorevine koju je predvodio Pokret ustaša sa svojim poglavnikom Antom Pavelićem na čelu, uz podršku nacista.

Prilikom svečanosti povodom 75. godina od oslobođenja grada organizovan je i prigodan progam Nastup umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”.

Možda Vam se svidi i