Obeležen „Svetski dan bubrega“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje održano je edukativno predavanje povodom obeležavanja „Svetskog dana bubrega“. Predavanje su održale dr Branka Savić – nefrolog na temu: Zdravlje bubrega za sve i Violeta Srbljanin, medicinska sestra na temu: Dizanje svesti građanstva o darivanju organa.

U obeležavanju ovog datuma učestvovali su Opšta bolnica Sremska Mitrovica, Udruženja bubrežnih bolesnika i invalida Sremska Mitrovica i Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

„Svakog drugog četvrtka u martu mesecu se obeležava Svetski dan bubrega i ove godine Udruženje bubrežnih bolesnika i invalida Sremske Mitrovice je obeležilo ovaj dan uz prisustvo mnogobrojnih gostiju. Edukativnom predavanju prisustvovali su naši pacijenti na hemodijalizi, preddijalizni pacijenti, kao i ostali bubrežni bolesnici i članovi njihovih familija. Na Odeljenju hemodijalize trenutno ima oko 140 pacijenata, o kojima brigu vodi pet lekara i 28 medicinskih sestara“, rekla je Violeta Srbljanin ispred Udruženja bubrežnih bolesnika i invalida Sremska Mitrovica i dodala da mitrovačka dijaliza pokriva osam opština.

Trenutno najstariji pacijent koji dolazi na dijalizu ima 83 godine, a najmlađi 18 godina.

„U ime Gradske uprave želim da izrazim zadovoljstvo što je Sremska Mitrovica domaćin jednog ovakvog značajnog skupa. To je plod jedne dobre saradnje između nas i Udruženja bubrežnih invalida. Ovo udruženje konstantno radi na jačanju svojih kapaciteta i na poboljšanju kvaliteta života svojih članova, tu nalaze podršku Gradske uprave koja preko konkursa podržava njihov rad kako finasijski tako i na svaki drugi način. Sa ovog skupa može se čuti značajna poruka koliko zdravi stilovi života utiču na rad bubrega, na zdravlje našeg stanovništva i ja se nadam da će i ubuduće ovakvi skupovi biti deo gradskih manifestacija“, rekao je Vojislav Mirnić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Tridesetdvogoišnji Lazar Čolic iz Malih Radinaca od rođenja bori se sa bolešću bubrega, transplantacija mu je odrađena 2001 godine, međutim od 2012 godine se ponovo javljaju problemi i on se vraća na dijalizu.

„Kao neko ko je bio transplantiran i sad ide na dijalizu znam koliko je bolji život dok sam imao novi bubreg, tako da bih apelovao na što više ljudi da pristanu da budu donori i na taj način pomognu nekome kome je ta vrsta pomoći neophodna“, rekao je Čolić.

Prema njegovim rečima uslovi za dijalizu u sremskomitrovačkoj bolnici su sve bolji ali postoje određeni segmenti koji bi se mogli poboljšati.

Dan bubrega obeležava se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju (The International Society of Nephrology) i Internacionalnog udruženja Fondacija za bubreg (International Federation of Kidney Foundations) u više od 100 zemalja širom sveta. Od 2006. godine obeležava se svakog drugog četvrtka u martu mesecu. Cilj je podizanje svesti o važnosti bubrega, organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života i upoznavanje javnosti da su bolesti bubrega česte, opasne i izlečive.

Možda Vam se svidi i