Obeležen Međunarodni dan volontera u KZM i predstavljena volonterska knjižica

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Međunarodni dan volontera, danas je obeležila i Kancelarija za mlade Grada Sremska Mitrovica.

Tom prilikom podeljene su i volonterske knjižice koje će svojim vlasnicima omogućiti određene beneficije, kao što je besplatan ulazak u gradske ustanove kulture, gradski bazen i slično.

“Cela ova nedelja nam je u znaku volontera počeli smo od ponedeljka kada je bilo izvlačenje tajnog prijatelja, u utorak smo išli u pozorište, zatim smo imali muzičku radionicu, noć pod maskama, predstavili smo volonterske knjižice, a za kraj organizovaćemo filmsko veče. Mladi su vrlo su zainteresovani da se priključe našim akcijama, a to interesovanje često zavisi i od teme, recimo u narednom periodu nas čeka Magični trg i naši volonteri jedva čekaju da se uključe u realizaciju te manifestacije”, rekla je Biljana Matić, koordinatorka Kancelarije za mlade.

Volontiranje predstavlja jednu od osnova civilnog društva koje ima ulogu da afirmiše ono što je ostalo najbolje u samom čoveku. Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu u svom Akcionom planu ima oblast volontiranje i mobilnost mladi i podržava ovakve i slične projekte.

U to ime dodeli volonterskih knjižica prisustvovao je Dragan Milić pomoćnik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu.

„Volontiranje afirmiše slobodu, jednakost, solidarnost, ravnopravnost, bezbednost, borbu za pravdu, borbu za bolje sutra. Volontiranjem mladi imaju mogućnost da pomažući drugima, pomognu sebi za neku bolju budućnost, da ih prepozna lokalna zajednica kao nekoga ko želi da u određenom momentu pomogne okolini i na taj način jednostavno se preporuče za neko buduće vreme. Zašto naš sekretarijatpodržava baš volontiranje i mobilnost mladih? Zato što su volontiranje i mobilnost mladih usredsređeni jedni na druge gde mladi ljudi mogu kroz volontiranje da određeno vreme pomažu drugim lokalnim zajednicama kroz razmenu mladih. Imamo samo primer kada su bile ove silne poplave u Šapcu i Obrenovcu gde su se stvarno volonteri odazvali i pomogli mnogo ovoj državi jednostavno situaciono su delovali, brzo se organizovali i došli na na mesto događanja i spasili ono što je u tom momentu bilo najbitnije”, rekao je Milić.

Teodora Pavković učenica četvrtog razreda srednje medicinske volontira već godinu i po dana.

“Smatram da je najbitnije da mladi danas svoje vreme kvalitetno utroše, a jedan od najboljih načina za to je upravo volontiranje u Kancelariji za mlade, a iz razloga što na neki način kroz volontiranje stiču radne navike, stiču se nova prijateljstva i širi se vidokrug. Lep gest Kancelarije za mlade jesu upravo ove volonterske knjižice kojima oni pokazuju na neki način zahvalnost mladim volonterima što izdvajaju svoje slobodno vreme i troše ga korisno”, rekla je Pavković.

Međunarodni dan volontera ustnovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17. decembra 1985. godine kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere. Od tada se svake godine 5. decembar obeležava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day /IVD/ for Economic and Social Development; njem. Internationale Tag des Ehrenamtes), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je obežavanja toga dana jeste da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

You may also like