Obeležen Dan sestrinstva

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prigodnom svečanošću u Edukativnom centru mitrovačke bolnice u organizaciji Udruženja zdravstvenih radnika Grada Sremska Mitrovica, početkom ove nedelje obeležen je međunarodni Dan sestrinstva, kojoj su prisutvovali predstavnici struke iz Opšte bolnice, Doma zdravlja, ZZJZ, Aportekarske ustanove S.Mitrovica, kao i rukovodioci tih zdravtsvenih ustanova.

Prisutnima se najpre obratila Zorica Blagojević, predsednica udruženja, podsetivši tom prilikom ,da se 12.maj obeležava svuda u svetu, u znak sećanja na Florens Najtingel – engelske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva, koja je otvorila prvu školu za bolničarke polovinom 19.veka i inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu negu bolesnika. Profesionalnost, dobra organizovanost, posvećenost,znanje, empatija, svest o odgovornosti koju nose, briga i staranje za ljudski život, osnovni su zahtevi ove profesije. Zorica Blagojević je prenela čestitku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, u kojoj se između ostalog navodi da „sa ponosom nose na svojim reverima belo srce, simbol koji su prihvatile sve sestre sveta, označavajući brižnost, znanje i humanost koji su isprepletani u delovanju i duhovnosti sestrinske nege“.

Ispred menadžmenta Opšte bolnice Sremska Mitrovica, Dan sestrinstva čestitala je glavna sestra Verica Volarević, uz želje za uspeh i napredak u svakodnevnom radu. Ona je okupljenima prenela sadržaj čestitki, koje su uputili pokrajinski sekretar za zdravstvo Doc.dr Zoran Gojković i predsednik IO КMSZTS ogranak Vojvodina, Slaven I.Кljučar.

„U znak velike zahvalnosti na vašoj humanosti koju svakodnevno pokazujete pomažući drugima, čestitam vam Međunarodni dan medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara. Država preduzima sve neophodne mere kao bi zdravstvenim radnicima mogućila bolje uslove za rad i veće plate. Dugo godina zdravstveni sistem nije bio tretiran na zadovoljavajući način, ali danas, kontinuitet ulaganja, zapošljavanje medicinskih radnika i povećanje plata svih vas koji brinete o našem životu i zdravlju, postaje prioritet zdravstvene politike“, navodi se u čestitki koju potpisuje doc. dr Zoran Gojković.

Čestitajući Dan sestrinstva, Slaven Кljučar je apostofirao da će se Кomora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije i ogranak Vojvodina, u okviru svojih nadležnosti, uvek truditi da pruži pomoć i podršku medicinskim sestrama/tehničarima, u radnim izazovima sa kojima se susreću.

Obeležavanje Dana sestrinstva uveličala je učenica 3.razrede Muzičke škole „Petar Кrančvić“Isidora Stojaković , koja je sa svojom nastavnicom svirala na flauti, kao i učenica treće godine Gimnazije (društveno-jezički smer) Eleonora Blagojević, koja je govorila stihove na španskom jeziku.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i