Obeležen Dan oslobođenja grada

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Svečanom akademijom održanoj u Gradskoj kući prošlog petka, a zatim i polaganjem venaca i cveća na Spomenika oslobodiocima kod Železničke stanice nastavljen je niz manifestacija povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenje Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu.

Značajan datum za istoriju Sremske Mitrovice, 1. novembar 1944. godine, obeležava se svake godine, u znak sećanja na dva bitna datuma u slavnoj istoriji. Na dan kada je naš grad oslobođen od okupatora u Drugom svetskom ratu i na dan kada je pre 101 godine formirano Narodno veće i Grad oslobođen vlasti Austrougarske monarhije.

Kako je Vladimir Sanader gradonačelnik Grada Sremska Mitrovica rekao svi smo ponosni na našu slavnu istoriju, na naše slavne pretke i organizacijom ove svečane akademije želimo da im iskažemo poštovanje i zahvalnost.

On je čestitao svim građanima 75. godinu slobode i u ime lokalne samouprave obećao da će braniti slobodu danas tako što će ulagati više napora u ekonomski, privredni i kulturni razvoj i praviti društvo po meri svih građana.

U znak sećanja na dan kada je u petodnevnim borbama 16. divizija uz pomoć Crvene armije oslobodila grad, kod mitrovačke Železničke stanice podignut je Spomenik oslobodiocima i svim žrtvama.

Nakon Svečane akademije vence na Spomenik oslobođenja kod železničke stanice položili su gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader i predsednik Skupštine grada Tomislav Janković, boračka udruženja, vojske, policije i brojnih sugrađana.

Možda Vam se svidi i