Niz velikih poslova u Salašu Noćajskom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitovica – U Salašu Noćajskom tokom ove godine nastavljeni su radovi na izgradnji kapele na seoskom groblju. Temelj za ovaj objekat postavljen je još 2016. godine i to sredstvima obezbeđenim putem samodoprinosa.

Prema rečima predsednika mesne zajednice ovog mačvanskog sela Dragoslava Čupića, radovi su nastavljeni sredinom novembra meseca, a rok za završetak istih je 170 radnih dana. Radi se o objektu površine od oko 100 metara kvadratnih.

„Zahvaljujući sredstvima Grada Sremska Mitrovica za 170 radnih dana dobićemo ključ u ruke od kapele. Ona će biti potpuno opremljena i funkcionalna koliko već u aprilu ili maju mesecu“, kaže Čupić i dodaje da će na taj način biti rešen veliki problem, jer kroz Salaš prolazi regionalni put i za vreme sahrana stvore se velike gužve u saobraćaju s obzirom da povorke idu glavnom saobraćajnicom.

Pored kapele, na proleće će biti asfaltiran i put do novog groblja u dužini od oko 320 metara, a biće urađen i veliki parking prostor ispred istog.

Vrednost radova na izgradnji kapele iznosi preko 4,5 miliona dinara.

Ove jeseni pristupilo se i uređenju spoljašnjosti objekta Doma kulture. Radilo se na malterisanju i postavljanju nove fasade.

„Krov na objektu Doma smo, da se tako izrazim, pretresli pre dve godine, tada smo okrečili i unutrašnjost objekta, dok je stolarija promenjena još ranije. Sa ovim radovima konačno završavamo priču sa Domom, a od proleća verovatno će objekat dobiti i neku namenu, te biti svakodnevno u funkciji“, kaže Čupić.

Urađena je i staza oko Doma i nova nastrešnica na samom ulasku u Dom. Svi ovi radovi takođe su finansirani iz gradskog budžeta i za tu namenu izdvojeno je 250.000 dinara.

Što se tiče radova na parohijskom domu pri hramu Svetog Georgija oni su za ovu godinu završeni, a obuhvatali su zidarske radove u prizemlju objekta.

Prema rečima sveštenika seoskog hrama Nemanje Živkovića, tokom 2019. godine za izgradnju Doma prikupljeno je 2.104.000 dinara. Ta sredstva zajedničkim snagama obezbeđena su od strane meštana, kako u novcu, tako i u naturi, zatim od strane Grada Sremska Mitrovica, istaknutih pojedinaca i nekoliko preduzeća. Veliku donaciju u armaturi u vrednosti od čak 240.000 dinara obezbedila je kompanije „Metalfer“.

Od ukupno prikupljenih sredstava za sada je utrošeno 1,8 miliona dinara, a ostatak novca će biti iskorišćen na proleće za nastavak radova.

„Objekat parohijskog doma je veliki, za mene megalomanski i moram da se zahvalim svim ljudima koji su dali svoj doprinos u njegovoj izgradnji, ne bih želeo nikog posebno da ističem, jer za nas je svaki priložnik i prilog veliki. Ove godine su prikupljena zaista značajna sredstva, ja sam više nego zadovoljan, nisam planirao da ovoliko daleko odmaknu radovi, eto koliko da završim dokumentaciju i prvu ploču na temelju, međutim zajedno smo izgurali i uradili puno više. Želim da nam naredna godina bude još i bolja, a prema nekim informacijama koje smo dobili od predstavnika lokalne samouprave svakako će biti, jer će iz gradskog budžeta biti izdvojena značajna sredstva za dalju izgradnju“, kaže sveštenik i dodaje da će zahvaljujući njima objekat biti stavljen pod krov.

Sa izgradnjom kapele i parohijskog doma Salašu ostaje da u narednom periodu pristupi izgradnji kanalizacione mreže, kao jednom od poslednjih velikih kapitalnih projekata.

Možda Vam se svidi i