Nedelja solidarnosti sa osobama sa invaliditetom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Oktobar mesec je posvećen mnogim ranjivim grupama građanstva, pa tako između ostalih i osobama sa invaliditetom.

Invaliditet po definiciji SZO, opšti je izraz koji pokriva poremećaje, ograničenja aktivnosti i ograničenja učešća. Poremećaj je problem u funkciji ili strukturi tela, dok je ograničenje aktivnostie poteškoća sa kojom se pojedinac susreće pri izvršavanju zadatka ili akcija. Ograničenje učešća je problem koji pojedinac doživljava u uključivanju u životne situacije. Stoga invalidnost nije samo zdravstveni problem,već složen fenomen, koji odražava interakciju između osobina tela osobe i osobina društva u kojem on ili ona živi. Imajući to u vidu, Caritas se trudi da senzibiliše sredinu na posebne potrebe OSI, te im pomogne da se afirmišu i socijalizuju do onih granica do kojih dopuštaju njihove mogućnosti.

Tim povodom mitrovački Caritas je u svom Dnevnom centru za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama „Sveta Tereza“ u okviru Nedelje solidarnosti ugostio Jelenu Radović, dipl. pravnika, motivacionog govornika, autora dve knjige i osobu sa cerebralnom paralizom. Ona je došla u organizaciji Društva za cerebralnu i dečju paralizu Sremskog okruga i pred korisnicima Centra, prijateljima i članovima drugih udruženja, održala divnu i nadahnutu Tribinu o značaju aktivnosti za OSI. Dnevni centar je bio tesan da primi sve one koji su želeli da podrže Jelenu i sve osobe sa invaliditetom.

Dva dana potom učenici fizioterapeutskog smera SMŠ“Draginja Nikšić“ pod vođstvom svoje prof. Gordane Jagnjić i prof. Nikoline Popović, posvetili su dva sata aktivne pomoći u rehabilitaciji, vežbanju i masazi korisnika Centra.

U petak, u poslepodnevnim časovima Udruženje MNRO Sremska Mitrovica je koristilo Kabinet Centra za kineziterapiju za fizičku aktivnost svojih članova te poboljšanje njihovog opšteg psihofizičkog stanja. Pomoć u ovoj aktivnosti svojim savetima i angažmanom, pružila je saradnica Marijana Savić, defektolog somatoped i fizioterapeut.

„Veoma smo zahvalni svim partnerima i saradnicima koji sa nama integrisani grade novi svet i društvo koje daje jednake šanse svima, bez obzira na mogućnosti koje su im date“, kratko je povodom ove nedelje rekla Kristina Dragišić, koordinator Caritasa „Sv. Anastazija“ Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i