Nedelja Caritasa i Svetski dan siromašnih obeleženi u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Povodom Nedelje Caritasa i Dana siromašnih, dva datuma veoma značajna za delatnost Caritasa na ovim prostorima, mitrovački Caritas je svoje aktivnosti organizovao u duhu samog značenja svog naziva – delovanja s ljubavlju.

U dogovoru sa patronažnom službom Doma zdravlja i socijalnom radnicom, delatnici Caritasa izašli su na teren u nekoliko navrata i obavili posete porodicama prethodno detektovanim kao socio – ekonomski ugrožene. U pitanju su bile porodice iz Zasavice, Grgurevaca i majka troje mlade dece iz Sremske Mitrovice, koja živi nakon razvoda bez ikakvih prihoda. Osobi iz Grgurevaca, višegodišnjem dijabetičaru i ženi koja je bila žrtva partnerskog nasilja, sada bez sredstava za život, pružena je pomoć u paketima hrane i higijene, kao i lekovima i suplemetima. Samohranoj majci sa troje male dece uručeni su paketi hrane i higijene, hrane za bebe, odeća za decu, posteljine, ćebad i druga neophodna sredstva za svakodnevni život. Svi artikli koji su tom prilikom podeljeni ljudima u potrebi, došli su kao donacija Apoteke Zegin, pojedinaca i prijatelja Caritasa, ali i porodica korisnika našeg Dnevnog boravka za osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama „Sveta Tereza”, koji su odgovorili na apel prikupljanja pomoći za Nedelju Caritasa.

Važno je pomenuti i ženu, koja je kao žrtva partnerskog nasilja sticajem okolnosti uspela da pobegne iz jednog sela u kragujevačkoj opštini i nastanila se u Sremskoj Mitrovici gde joj živi majka. Ovu osobu je uputio Centar za socijalni rad, kako bi joj Caritas pomogao na bilo koji način, pa je tako uključena u obuku za negovateljice i nakon položene obuke usmerena je na posao negovateljice kod jedne mitrovačke porodice u njenom komšiluku. Na taj način Caritas u Sremskoj Mitrovici uspeva konkretno da mentalno, emocionalno i finansijski osnaži i pomogne žene u njihovom novom životu.

U okviru svog Dnevnog boravka tokom Nedelje Caritasa, Caritas Sveta Ananastazija u Sremskoj Mitrovici posetili su predstavnici nemačke agencije za saradnju GIZ i direktor Net Magazina, koji su doneli donaciju korisnicima u vidu raznih društvenih igara i koji su proveli skoro četiri sata u razgovoru, igri i druženju sa korisnicima Dnevnog boravka ‘’Sveta Tereza’’.

Nakon veoma dinamične sedmice, u nedelju, 17.11.2019. određen broj korisnika servisa pomoći i nege u kući i Dnevnog boravka, zajedno sa volonterima i delatnicima Caritasa, prisustvovali su  svetoj misi u katedralnoj crkvi Sv.Dimitrija u Sremskoj Mitrovici. Homilija župnika mons. Eduarda Španovića i cela misa bila je posvećena Caritasu, kao delotvornoj ljubavi svakog hrišćana i pozivu da svako ko želi biti Isusov sledbenik, treba i mora karitativno delovati u svojoj zajednici. Inspiracija je svakako bila i misao Pape Franje da ljubav umanjuje podele među ljudima, tako da smo i na dan Caritasa svi jedno, jer smo okupljeni oko oltara i prožeti Isusovom gorljivom, požrtvovnom ljubavlju. Nakon svete mise župnik je pozdravio i ugostio sve prisutne, koji deluju ili koriste usluge raznih servisa Caritasa u Sremskoj Mitrovici.

Možda Vam se svidi i