Sremska Mitrovica – Zbog ekstremno visokih temperatura koje će se kretati od 34 do 38 °C na teritoriji cele Srbije danas je na snazi „narandžasti“ meteo alarm.

Kako se navodi na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, „narandžasti“ meteo alarm znači da se ekstremno visoke temperature smatraju opasnim vremenskim pojavama.

„Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, piše na sajtu.

Nepovoljni vremenski uslovi za hronične bolesnike, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom ili meteoropate, naročito ako ovi uslovi potraju nekoliko uzastopnih dana. Povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih i drugih požara.

U Sremu će već sutra situacija biti nešto bolja, pa će na snazi biti „žuti“ meteo alram, koji označava da vreme potencijalno može biti opasno.

„Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike“, navodi se na sajtu Zavoda za „žuti“ meteo alarm.

Možda Vam se svidi i