Mitrovčani posetili Novosadsкi poljoprivredni sajam

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Majski sajam poljoprivrede u Novom Sadu, 86-ti po redu, okuplja najznačajnije aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu, u ovom delu Evrope, ali i iz 60 zemalja, sa svih kontinenata.

Na najvećoj i najznačajnijoj smotri agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, istovremeno se prezentuju najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u agraru, primena nauke u poljoprivredi, izložbe organske hrane, kao i one sa oznakama geografskog porekla, bogatstvo domaćeg genofonda, najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, proizvodi i usluge iz najudaljenijih krajeva sveta. Stoga je i Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, kao i prethodnih godina, i ove godine organizovala posetu Sajmu za lokalne poljoprivrednike.

„Opredelili smo se za nedelju 12. maj, neradni dan i “crveno slovo“, kada
poljoprivrednici imaju najviše slobodnog vremena. Agencija je obezbedila autobuski prevoz i ulaznice za 100 mitrovačkih poljoprivrednika, što predstavlja neku vrstu lokalne mere podrške našim poljoprivrednicima. I ove, kao i prethodnih godina, pažnju su privlačile najskuplje, najatraktivnije poljoprivredne mašine, ali one su više za gledanje, i poljoprivrednici se uglavnom odlučuju za nabavku nešto jeftinije, mahom priključne mehanizacije, koju kupuju po sajamskim cenama. Tako je bilo i ove godine, nekoliko poljoprivrednika je posetu Sajmu iskoristilo za nabavku prikolica, setvospremača i mulčera, a mi ćemo im biti na raspolaganju po pitanju administrativno tehničke pomoći oko dobijanja povrata dela sredstava koje su investirali u nabavku novih mašina i opreme, s obzirom na to da se konkursi koje Ministarstvo poljoprivrede raspisuje za te namene, tek očekuju u narednim mesecima“, rekao je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

On je dodao da je poseta bila značajna i za predstavnike Agencije, s obzirom na to da će se na gradskom hipodromu 8. i 9. juna održati “AgroSirm”, poljoprivredni sajam u Sremskoj Mitrovici.

„Ovakavi događaji su berza informacija i omogućavaju susrete subjekata iz različitih oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja“, dodao je Samardžić.

Možda Vam se svidi i