Lekarska slava obeležena i u Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U organizaciji sremskomitrovačke podružnice Društva lekara Vojvodine, u kapeli Sv. Кozme i Damjana u krugu Opšte bolnice, obeležena je lekarska slava čitanjem molitve, osvećenjem i rezanjem slavskog kolača.

Obred su služili duhovnici protojereji stavrofori Pantelija Pavlović, Savo Rakita i Gvozden Arambašić i protonamesnik Ljubomir Volarević i tom prilikom, lekarima zdravstvenih ustanova, u danu koji slavi njihovu profesiju, poželeli da božanskim darom, znanjem i moćima leče ljude, a svakom lekaru dobro zdravlje, jer radeći ovaj častan posao, donose spas u lečenju i izlečenju ljudi.

Ovom svečanom činu pored direktora Opšte bolnice dr Živka Vrcelja, prisusutvovali su lekari, farmaceuti i zdravstveni radnici svih zdravstevnih ustanova iz Sremske Mitrovice i Šida.

Domaćin slave ove godine je Služba za internističke grane medicine i načelnica dr Gordana Mitić, koja je, pozdravljajući goste navela, da u divnoj atmosferi proslavljamo esnafsku slavu sa neizmenjenom željom da kroz profesiju kojom se kao lekari bavimo, pokazujemo humanost i svakodnevno pomažemo onima kojima je lekarska pomoć potrebna i tako postajemo i ostajemo dostojni nastavljači lekarskih veština Кozme i Damjana.

Za sledeću godinu, slavu je preuzela Služba ginokologije i akušerstava.

Zaštitnici lekara Sveti Кozma i Damjan su braća po telu i duhu, poreklom iz Azije, od majke Hrišćanke i oca neznabošca. Pošto su rano ostali bez oca, majka je uložila veliki trud i vreme da ih vaspitava u hrišćanskom duhu. Pored toga učili su se i raznim lekarijama pa kako „badava primaše, tako i badava davaše“. Zbog toga su ih nazvali besrebrnici, jer nisu uzimali novac dok su vidali bolesne i u isto vreme širili hrišćanstvo. Rezultati njihovog lečenja bili su impresivni , začuđujući, često isceliteljski. Zbog toga su ih smatrali svecima. U našem narodu, Sveti Vrači su zaštitnici lekarske profesije.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

You may also like