Ko pola godine ne uplati doprinose ostaje bez staža

Od strane Ozon
0 komentar

Oni koji sami sebi uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje ostaće bez upisanog staža ako šest meseci od dospelosti rešenja ne uplate doprinose. Tako glasi član 15 Zakona o PIO, što do nedavne izmene ovog zakona nije bio slučaj.
Međutim, prema novim izmenama zakona, više nije moguće naknadno uplatiti doprinose.
Ukoliko je prošlo pola godine od poslednje uplate onaj ko sebi uplaćuje staž ne može da nastavi s uplaćivanjem, piše Politika.
Fond će svim samostalcima utvrditi prestanak osiguranja sa poslednjim danom do kog su uplaćeni doprinosi. Kako se ne bi dogodilo da samostalci budu iznenađeni, iz fonda šalju rešenja svima koji nisu u datom roku izmirili obaveze, da bi ih obavestili kako je došlo do prestanka osiguranja.
Rešenje za osiguranika znači prestanak obaveze uplate doprinosa, kao i obračune kamata za dospele, a neplaćene doprinose. Praktično, ova rešenja osiguranike oslobađaju duga.
Iz Fonda PIO poručuju da ukoliko neko sebi nije blagovremeno uplaćivao doprinose i zna da je od poslednjeg plaćanja proteklo više od pola godine, ne treba da uplaćuje novac jer ta uplata neće biti prihvaćena.
Inače, doprinosi onima koji ih sami uplaćuju prvi put na naplatu dospevaju po donošenju rešenja i njegovom izvršenju i to u roku od 15 dana. Kasnije doprinosi na naplatu stižu 15. u mesecu za prethodni mesec.

Možda Vam se svidi i