Grant ONAsnaživanje za Noćajku

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Noćajka Svetlana Savić, jedna je od 15 žena kojima je dodeljen mikro grant u okviru projekta ONAsnaživanje čiji je nosilac Fond B92. Ova dvdesetčetvorogodišnjakinja koja u rodnom Noćaju sa majkom Verom vodi seosko tursččko domaćinstvo “Nana” svojom poslovnom idejom obezbedila je sebi sredstva u visini od 250.000 dinara koja će omogućiti da istu realizuje.

„Konkurs za ekonomsko osnaživanje žena na koji smo aplicirali sa biznis planom za nabavku tehničkih resursa neophodnih za modernizaciju procesa proizvodnje domaćih proizvoda koje plasiramo i u okviru seoskog turizma, odnosno našeg seoskog domaćinstva “Nana” (Guest house Nana) kojim se u Noćaju bavimo od 2017. godine, višestruko je značajan. Posmatrano sa ekonomskog aspekta, doprinosi poboljšavanju uslova rada i otvara mogućnost za proširenje proizvodnje, samim tim i za samozapošljavanje. U sam naziv konkursa utkana je snažna poruka – osnažiti žene i podstaći ih na samostalno preduzetništvo. I danas, u 21. veku svedoci smo neravnopravnosti polova (ako želimo da priznamo), što je jače izraženo u ruralnim sredinama, koje duže čuvaju tradiciju i sporije napuštaju ustaljene kodekse i obrasce ponašanja. Čak i ako su u konkretnom domaćinstvu poslovi ravnopravno podeljeni, vrlo retko, gotovo izuzetno će žena biti ta na kojoj će se voditi poljoprivredno gazdinstvo, na primer. Projekat sam pisala sa sestrom Tatjanom, ekonomistom za turizam po struci. Od samog početka smo verovale u ostvarivost naše ideje. Ako želite da ostvarite cilj, morate prvo jasno da ga definišete, zatm da uložite svu energiju i znanje kojim raspolažete i najposle, morate verovati u to što želite da realizujete”, rekla je Svetlana nakon svečanog uručenja grantova koje je održano u Beogradu u prvoj polovini decembra meseca.

Ona je izrazila veliku zahvalnost na novčanim sredstvima i zadovoljstvo što je zamisao nje i njene sestre i njihova ideja, odnosno potencijal iste prepoznat i podržan.

Projekat ONAsnaživanje sprovodi Fond B92 u partnerstvu sa Smart Kolek%vom i udruženjem Dobra bašta, uz fnansijsku podršku Fonda Ujedinjenih nacija za zaustavljanje nasilja prema ženama. Konkurs je bio namenjen ženama sa teritorije Srema, Zapadnog Banata i Zapadne Bačke.

Možda Vam se svidi i