Francuzi posetili Sremsku Mitrovicu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Delegacija bratskog grada Nevera iz Francuske na čelu sa gradonačelnikom Deni Tirijom (fra. Denis Thuriot) posetila je Sremsku Mitrovicu.

Danas je predstavnike delegacije u Gradskoj kući ugostio gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader. Tokom posete razgovaralo se o prethodnoj saradnji dva grada, kao i budućim koracima ka proširenju prijateljskih odnosa.

Prvi čovek grada na Savi izrazio je veliko zadovoljstvo posetom i istakao da zahvaljujući njoj obnovljena dobra saradnja između Mitrovice i Nevera.

„Danas smo razmenili iskustva i ideje koje bi u narenom periodu mogle a se realizuju, govorili smo o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja na čemu smo radili i ranijih godina, ali i proširenju saradnje i u drugim oblastima. Ggradonačelnik Nevera je predložio da to bude u oblasti iigitalizacije, a vrlo dobro znamo da je to u našoj zemlji jedna od glavnih tema i pretpostavki za dalji razvoj i mi ćemo se na lokalnom nivou svakako dogovoriti da koristimo zajedno određene platforme kako bi naša saradnja bila što intenzivnija. Takođe danas smo razgovarali o mogućnostima saradnje u oblasti poljoprivrede i autoindustrije, tako da u narednom periodu očekujemo možda i neke zajedničke projekte“, rekao je graonačelnik Sanader.

On je izrazio nadu da će saradnja dva grada biti obimnija i intenzivnija nego u prethodnom periodu i a će doneti korist za oba grada.

Sanader je podsetio i na projekat „Plava linija“ koji je pre nekoliko godina realizovan u Sremskoj Mitrovici, a po uzoru na isti projekat grada Nevera.

„Određeni kulturni i turistički centri zanimljivi za turiste i goste u gradu Neveru su povezani plavom linijom, a isto to smo i mi uradili u Mitrovici i trudićemo se da tu liniju održavamo“, rekao je Sanader.

U delegaciji  francuskog grada Nevero našli su se pored gradonačelnika još osobe zadužene za međunarodnu saradnju i decentralizaciju, zatim kulturu i sport, kao i godspodin Alen Fremon, bivši odbornik grada Nevero i pomoćnik graonačelnika, čovek koji je 2001. godine i započeo saradnju između Sremske Mitrovice i grada Nevera.

„Cilj naše posete je da nastavimo i produbimo saradnju koju smo imali ranije. Pored oblasti kulture i obrazovanja grad Sremska Mitrovica nam predlaže da proširimo saradnju i na oblast turizma, poljoprivrede i automobilske industrije. Nas posebno zanima i odbrana od poplava, odnosno sistem koji ste vi nedavno uspostavili zato što se naš grad nalazi na Loari i ja sam ne samo zadužen za Never, nego i na nacionalnom nivou zaštitu od poplava“, rekao je gradonačelnik Tiri.

On je dodao da je njegov predlog da se saradnja proširi i na oblast digitalizacije

„Prošle godine pod pokroviteljstvom predsednika Francuske gospodina Emanuela Makrona mi smi započeli sa organizovanjem sastanaka koji se tiču inovacija na nivou gradova srednje veličine. Sastanci se održavaju naizmeničnmo u Francuskoj i Kvebeku, a naredne godine će se ponovo održati u Neveru, tako da sam pozvao gradonačelnika Sanadera da nas tom prilikom poseti. Imamo za cilj da napravimo jednu veliku mrežu srednjih gradova i pokažemo šta je to što mi možemo u oblasti digitalizacije. Nadamo se da će Sremskoj Mitrovici biti zanimljivo i od koristi da se pridruži ovoj mreži. Inače, upravo razvijamo jednu platformu koja će povezivati gradove sa kojima smo mi u pobratimskom odnosu i pozivamo Mitrovicu da nam se pridruži. Platforma će se odnositi na privredu i zapošljavanje i omogući će ljudima iz gradova koji budu povezani da lakše nađu zaposlenje. Digitalizacija je nešto što je postalo deo našeg svakodnevnog života, ona je u kulturi, obrazovanju, u svim sferama i trebalo bi da iskoristimo sve prednosti koje nam ona pruža“, rekaonje Tiri.

Delegacija francuskog grada Never posetila je ustanove kulture u Sremskoj Mitrovici, Specijalni rezervat prirode „Zasavica“, kao neke znamenitosti Beograda i Ambasadu Francuske.

Možda Vam se svidi i