FOTO Završena rekonstrukcija savskog keja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Radovi na rekonstrukciji savskog keja u Sremskoj Mitrovici u dužini od oko 1,1 kilometra su i zvanično završeni.

Kako je projektom predviđeno radovi su podrazumevali postavljanje zaštitnih, montažnih panela i partersko uređenje keja, kao i izgradnju hale za skladištenje istih.

U toku današnjeg dana realizovana je takozvana pokazna vežba postavljanja i uklanjanja panela.

“Radovi na projektu rekonstrukcije keja startovali su sredinom avgusta ove godine, a završeni su poslednjeg dana meseca oktobra, odnosno u roku. Sada izvodimo takozvanu pokaznu vežnu i montiramo panele, kako bi između ostalog Mitrovčani mogli da vide šta je ono što smo uradili, ali i način na koji se paneli postavljaju i kako se uklanjaju. Sam projekat se sastojao iz, da kažem dva dela, prvi je obuhvatao parterno uređenje keja, postavljanje novog mobilijara, izradu tartan staze i nove behaton staze namenjene za bicikliste i pešake. Drugi deo projekta je obuhvatao konkretnu nabavku panela i pripremu zida keja za montažu istih. U okviru ovog dela izgrađena je i hala na Drumskom putu na izlasku iz Sremske Mitrovice namenjena za skladištenje panela”, rekao je Aleksandar Narandžić, ispred Vodoprivrednog preduzeća “Sava” iz Sremske Mitrovice.

On je iskoritio priliku i kratko se osvrnuo na nedavnu smrt Slavka Dubljevića, direktora ovog preduzeća, te kompletno urađen posao posvetio upravo njemu.

“Na žalost Slavko nas je prerano napustio, pa bih želeo i ovim putem da mu se u ime svih zaposlenih zahvalnim na svemu, na radu i energiju koju je uložio u ovaj, za grad i sve njegove stanovnike izuzetno značajan projekat”, rekao je Narandžić.

Prema rečima Dragana Lukića, direktora ogranka češke kompanije “Ekoterma” koja je bila zadužena za panele, Sremska Mitrovica je sa postavljanjem sistem odbrane sada potpuno bezbedna.

“Mitrovica je jedan od samo nekoliko gradova u Srbiji koji je obezbedio ovako moderan sistem odbrane od poplava, džakovi sa peskom i razni drugi načini kojima se ranije štitilo od nabujale reke su prošlost. Grad u ovom delu odbrane sa našim sistemom može da bude potpuno miran. Ono što je za njega važno napomenuti jeste da se uz minimalnu radnu snagu, odnosno ljudstvo lako montira, lako demontira i to za vrlo kratak vremenski period i da se uz neuporedivo manji trud i rad obezbeđuje odbrana i zaštita i infrastrukture grada i ljudskih života. Projektanti ovog sistema su izuzetno vodili računa o tome da se on može postaviti uz minimalnu obuku i bez mehanizacije”, rekao je Lukić.

On je objasnio da je već sada za postavljanje panela obučeno tridesetak zaposlenih u VD “Sava” i da će oni samostalno, po potrebu moći da postave ceo ili delove sistema, te da današnja vežba upravo to i pokazuje.

“Ovom vežbom želimo da pokažemo da se za jedan dan ceo sistem može montirati i demontirati u ukupnoj dužini od 1.100 metara”, dodao je Lukić i za kraj istakao da je u sistem izrađen od najkvalitetnijih materijala.

Vrednost prvog dela projekta iznosi 50 miliona dinara, dok je vrednost drugog dela 660 hiljada evra, a kompletan projkat je finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede.

You may also like