Evropski vikend posmatranja ptica, izleti i u Zasavici

Od strane Ozon
0 komentar

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) narednog vikenda, 5. i 6. oktobra organizuje Evropski vikend posmatranja ptica u okviru koga će se održati više od 20 besplatnih izleta širom Srbije.

Cilj manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica, koja se tradicionalno održava svake godine prvog vikenda u oktobru, je izlazak u prirodu i uživanje u posmatranju ptica i njihove čudesne seobe, saopštio je DZPPS.

U jesen preko Balkana put juga preleće više od 2 milijarde ptica. Za većinu jedinki ovo je dug i opasan poduhvat, pun prirodnih prepreka kao što su mora, planine i vremenske nepogode, ali i nedaća koje pticama uzrokuju ljudi.

Krivolov ptica, kao najraširenija pojava, tokom seobe odnosi milione nedužnih života

Krivolov ptica, kao najraširenija pojava, tokom seobe odnosi milione nedužnih života. Na ovaj način stradaju i veličanstveni orlovi, ali i maleni trstenjaci i grmuše. Za one ptice koje se radije sele noću, gradovi predstavljaju opasne zamke jer ih brojni veštački svetlosni izvori privlače i remete im seobu, a nemali deo ptica se povredi i strada usled sudara sa staklenim površinama i žicama koje vrebaju sa svih strana.

Za one ptice koje se radije sele noću, gradovi predstavljaju opasne zamke

Organizovana posmatranja ptica u više od 40 zemalja Evrope služe da se pažnja javnosti usmeri ka razumevanju potreba divljih ptica. Osim toga, važno je motivisati građane da izađu u prirodu, da upoznaju lepote živog sveta i da se kreću u zdravom okruženju čime postižu psihičko i fizičko blagostanje.

Izleti će biti organizovani u poznatim rezervatima prirode poput ZasaviceRusandeUvcaLabudovog okna, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput parka Ušće u Beogradu i Futoškog parka u Novom Sadu.

U Zasavici vodiči ljubitelja ptica će biti Marko Šćiban i Mihajlo Stanković u subotu, 5. oktobra i Marko Cvijanović i Mihajlo Stanković u nedelju, 6. oktobra. Izlet će obuhvatati pored samog posmatranja ptica, kako na kopnu, tako i na vodi, šetnje, prstenovanje ptica i još brojne aktivnosti.

Učešće na izletima je besplatno, a zainteresovani za iste potrebno je da dođu u Vizitorski centar u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica u 09:00 časova.

„Pozivamo porodice da izvedu decu u prirodu i zajeno uživamo u lepom vikendu“, poručuje Marko Cvijanović.

Možda Vam se svidi i