Sremska Mitrovica – Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 21. januara do 27. januara u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Ovom nedeljom apeluje se na žene da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog ginekologa i podsećaju se da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti redovnim ginekološkim pregledima.

Ovim povodom, Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica će u saradnji sa Crvenim krstom i Domom zdravlja organizovati edukativno predavanje u Udruženju žena Manđelos, koje će održati specijalista ginekolog dr Evica Lazić. Tema predavanja je značaj preventivnih pregleda na rano otkrivanje karcinoma grlića materice. U toku iste nedelje, specijalista socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica Dr Bojana Canjar održaće dva predavanja učenicima srednje škole i starijih razreda osnovne škole, na kom će se učenici upoznati sa infekcijom Humanim papiloma virusom, načinima zaštite, kako da izbegnu rizično seksualno ponašanje, kao i kako da očuvaju i unaprede reproduktivno zdravlje.

Dom zdravlja Sremska Mitrovica i Zavod za javno zdravlje sprovode aktivnosti u okviru organizovanog skrininga na rano otkrivanje karcinoma grlića materice, kojim se pozivaju na preglede žene starosti od 25 do 64 godina.

Možda Vam se svidi i