Sremska Mitrovica – Svake godine 14. juna, zemlje širom sveta obeležavaju Svetski dan davalaca krvi, ove godine pomenuti to će učiniti pod sloganom „Bezbedna krv za sve“ shodno porukama Svetske zdravstvene organizacije.

Obeležavanjem ovog datuma upućuje se zahvalnost volonterima, dobrovoljnim davaocima krvi koji drugima spašavaju život. Takođe, podiže se svest o potrebi za redovnim davanjem krvi kako bi se osigurali kvalitet, bezbednost i dostupnost krvi i produkata krvi osobama kojima je ona potrebna.

Tema ovogodišnje kampanje je zdravlje. Zdravlje je ljudsko pravo, a pristup bezbednoj krvi kada je potrebna je pravo svakog pojedinca.

Ove godine u Ruandi biće održan centralni događaj obeležavanja Svetskog dana davalaca krvi pod nazivom „Bezbedna krv za sve“ sa pod naslovom „A šta ti možeš da učiniš?“

Činjenice:
– U celom svetu potrebne su jedinice krvi da bi se ljudi lečili,
– Svake sekunde negde je nekome potrebna jednica krvi,
– Transfuzija krvi i krvnih produkata spasava milione života svake godine,
– Potrebni su redovni davaoci krvi širom sveta da bi svi pojedinci ali i zajednice imali pristup bezbednoj krvi i krvnim produktima.
– Svakoko može da da krv, treba da zna da je redovno davanje krvi od neplaćenih davalaca krvi neophodno da bi se imale adekvatne količine rezervi krvi.
– Bezbednost i dobrobit davalaca krvi ključni su faktori za zadržavanje davalaca krvi da bi se ponovo odazvali.

Poruka za sve građane:
– Postanite davalac krvi i pomozite da se spasu životi ukoliko ste u pravnom i zdravstvenom kriterijumu za davanje krvi,
– Trudite se da budete redovni davalac krvi i dajte krv više puta godišnje,
– Podstaknite svoje prijatelje i porodicu da postanu redovni davaoci krvi,
– Uključite se u volontiranje pri davalaštvu krvi,
– Uključite se u obeležavanje događaja vezanih za dobrovoljno davalaštvo krvi i Svetski dan davalaca krvi.

Crveni krst Sremska Mitovica, 14. juna, u Gradskoj kući sa početkom u 18:00 časova, obeležiće Svetski dan DDК svečanim prijemom dalalaca, koji su zaključno sa 31. decembrom 2018. godine stekli pravo na dodelu priznanja za 5, 10, 20, 35, 50, 75 i 100 puta datu krv.

Istog dana učenicima koji su učestvovali na likovno-literanom konkursu „Кrv život znači“ biće uručene nagrade.

U 2018.godini realizovano je 34 akcija, na kojima je ukupno prikupljeno 2150 jedinice krvi ,što predstavlja 2,69% u odnosu na ukupan broj stanovnika u Sremskoj Mitrovici. Za uspešnu realizaciju akcija DDК, osim rada stručne službe Crvenog krsta, najvećim delom zaslužno je angažovanje 52 volontera i preko 300 sati volonterskog rada, uloženog u pripremu i realizaciju akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Pravo na priznanje ove godine steklo je ukupno 322 dobrovoljna davaoca krvi.

Možda Vam se svidi i