Do leta moguća elektronska identifikacija putem mobilnog

Od strane Ozon
0 komentar

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović najavio je na Kopaonik biznis forumu da će do leta biti omogućena elektronska identifikacija putem mobilnog telefona.

– Ove godine sigurno dolazi elektronska identifikacija koja će omogućiti korišćenje dvofaktorskog načina komunikacije i građana i privrede na portalima elektronske uprave – rekao je Jovanović Tanjugu.

Jovanović, koji je učestvovao na panelu „Korisničko iskustvo i njihova zaštita – dve strane medalje“ na Kopaonik biznis forumu, objasnio je da će to omogućiti korišćenje usluga elektronske uprave putem mobilnog telefona.

– Očekujemo da to krene do leta, da bude implementirana dvofaktorska autentifikacija i na taj način će Kancelarija za IT postati provajder ove usluge – dodao je Jovanović.

On je dodao da će se i s drugim provajderima krenuti u potpisivanje ugovora o međusobnom priznavanju tih identifikacija korisnika, pa će tako i korisnici Telekoma, Telenora, VIP-a i komercijalnih banaka moći da se loguju i koriste usluge elektronske uprave putem mobilnog telefona.

Istakao je da su prošle godine postignuti odlični rezultati po pitanju uvođenja E-uprave, pre svega kada je reč o pravnim licima.

– Uvedena je automatska overa zdravstvenih kartica, tako da sva pravna lica za svoje zaposlene više ne moraju da obijaju šaltere PIO fonda da bi overili zdravstvene knjižice, već je za milione zaposlenih omogućena automatska overa – naveo je Jovanović.

On je dodao da je uveden i Jedinstveni informacioni sistem lokalnih poreskih administracija, kojim su centralizovani podaci, pa građani i privreda mogu preko jednog portala da vide sve svoje obaveze kada je u pitanju porez na imovinu.

Podsetio je i da pravna lica od ove godine elektronski podnose svoje prijave za porez na imovinu, kao i da od 1. marta mogu i da plate svoje obaveze.

Ekapija/Tanjug

Možda Vam se svidi i