Svedoci smo da je sredina u kojoj živimo svakim danom sve više uprljana, a PET ambalaža je veliki ekološki problem u čitavom svetu. Upravo zato Ministarstvo životne sredine trebalo bi da do kraja godine donese odluku da li će se i u Srbiji dobijati nadoknada za povrat plastične ambalaže.

Sve veća upotreba PET ambalaže pravi je problem u prirodi, a motivacija u vidu naknade za njen povrat mogla bi pozitivno uticati na formiranje ekološke svesti kod ljudi.

Stručnjaci ističu da razgradnja plastike prirodnim putem teče suviše sporo,a zabrinjavajući je podatak da više od 80% otpada u svetskim vodama čini upravo plastika. Kao jedino efikasno rešenje ovakvih problema nameće se odvojeno sakupljanje i reciklaža.

U ovom momentu Srbija reciklira samo 6% otpada, a plan Ministarstva za zaštitu životne sredine je da do kraja godine kupcima omogući povrat PET ambalaže uz izvesnu nadoknadu, što bi moglo učiniti pomak na tom polju.

– Na kraju ćemo doneti odluku, ali ovako više ne može da bude niti će biti. Naša odluka će biti zasnovana na interesu da Srbija bude potpuno čista. Posle javne rasprave, Ministarstvo će doneti odluku, a očekujem da do kraja godine to pitanje bude otvoreno i zatvoreno – istakao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

I direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović najavio je početkom januara da bi u 2019. moglo da se razmatra uvođenje depozitnog sistema u Srbiji, kojim bi trebalo da bude regulisan povraćaj, odnosno odlaganje ambalaže i njeno zbrinjavanje.

ekapija.com/RTV

Možda Vam se svidi i