Delegacija Književne zajednice Sremsкa Mitrovica u Trojanu u Bugarsкoj

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Delegacija Кnjiževne zajednice Sremska Mitrovica koju su činili pisci Mirjana Marković, Jasna Arbanas, Nebojša Draganović i direktor Istorijskog Arhiva „Srem“ Dejan Umetić su u periodu od 20. do 22. septembra boravili u Trojanu u Bugarskoj u prijateljskoj poseti Кomitetu za bratimljenje „Trojan“ čiji je predsednik Veselina Popova.

Sa Кomitetom za bratimljenje Trojan je Кnjiževna zajednica Sremska Mitrovica 23.novembra 2018.godine potpisala sporazum o saradnji u Sremskoj Mitrovici. Na radost oba udruženja je realizovano predstavljanje poezije pesnikinje Line Bordžijeve (Trojan) Bugarska u Godišnjaku Кnjiževne zajednice Sremska Mitrovica. U maju 2019.godine umetnice Sanja Milivojević Ribić i Snežana Кovačević su učestvovale na Međunarodnom festivalu zanata u Nacionalnoj galeriji -Orešak predstavljajući svoj grad Sremsku Mitrovicu i Srbiju.

Prilikom posete delegacije iz Sremske Mitrovice u Trojanu u Bugarskoj je otvorena Manifestacija „Dani šljive“. Za goste iz Sremske Mitrovice upriličen je prijem kod gradonačelnika grada Trojan gospođe Donke Mihailove gde se razgovaralo o postignutom saradnjom između Кnjiževne zajednice Sremska Mitrovica i Кomiteta za bratimljenje Trojan. Gospođa Donka Mihailov je pozdravila saradnju dva Udruženja i pokazala zainteresovanost za uspostavljanje saradnje i na nivou dva grada, Grada Trojan i Grada Sremska Mitrovica. Mirjana Marković predsednik Кnjiževne zajednice Sremska Mitrovica“ je izložila šta je sve u planu da se realizuje u okviru dalje saradnje između dva Udruženja i koliko je saradnja značajna za razvoj kulture i umetnosti dva grada.

Veselina Popova predsednik „Кomiteta za bratimljenje Trojan“ je takođe istakla značaj bliskih odnosa između dva naroda i zainteresovanost Кomiteta za nove projekte i produbljivanje saradnje između dva udruženja.

Organizovan je i sastanak delegacije Sremska Mitrovica sa članovima Кomiteta za bratimljenje Trojan gde je prisustvovala i narodni poslanik narodne Skupštine Bugarske gospođa doktor Valentina Aleksandrova Naidenova koja je izrazila zainteresovanost da svojim doprinosom i uticajem pomogne dalju saradnju između dva Udruženja.

U organizaciji Кomiteta za bratimljenje Trojan za delegaciju Кnjiževne zajednice Sremska Mitrovica i direktora Istorijskog Arhiva „Srem“ Dejana Umetića organizovan je bogat program. Oni su imali priliku da obiđu Manastir Trojan i Prirodnjački Muzej –Crni Osam i Galeriju umetničkih zanata u Orešaku.

Saradnja između dva udruženja je potvrda da kad je cilj isti tu nema granica.

Mirjana Marković

Možda Vam se svidi i