Dečiji turizam u Čalmi – Uživanje u druženju sa ponijima i kućnim poslovima

Od strane Ozon
0 komentar

Čalma, selo nadomak Sremske Mitrovice, nije samo čuveno po paradajzu kojeg ovde ima u izobilju, nego i po dečjem turizmu.

Tako je porodica Čavić uposlena u pripremi dolaska najmlađih gostiju, koji ovde mogu da se uvere kako vreme može lepo proći u kućnim uslovima, i to u lepo uređenom ogromnom dvorištu. Domaćinstvo je registrovano za dečji turizam, a glavne u dočeku malih gostiju su svekrva i snaja Gordana i Кristina Čavić.

– Ideju smo dobili kada smo se suprug i ja vratili u roditeljsku kuću supruga u Čalmu, posle penzionisanja. Zamisao smo preneli Turističkoj organizaciji Sremske Mitrovice i tako je krenulo. Već više od deset godina, u septembru i na proleće, dolaze nam deca iz vrtića iz Beograda, okolnih sela Mitrovice, iz Novog Sada. Na dan dođu da se druže, razgledaju dvorišta u kojem su poni konjići, 2.000 saksija kaktusa i ručno ispletene tapiserije – priča Gordana Čavić.

Poniji krase ovo dvorište duže od 40 godina, a prvi su kupljeni za vreme nekadašnje SRFJ u Nemačkoj.

– Svekar mi je bio u zarobljeništvu tamo i zarekao se da, ako dočeka unuke, kupiće im konjiće na poklon – otkriva Gordana.

Već 12 godina zaredom poslednje sedmice u maju Čavići organizuju Ponijadu.

– Bude tada i više od stotinu dece, puno dvorište dečje graje i zaista bude interesanto i mališanima, a i odraslima, jer uz njih bude i nama odraslima zabavno i brzo prođe vreme – naglašava Gordana Čavić.

Izvor eKapija

Možda Vam se svidi i