Čalma u javnom sistemu vodosnabdevanja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ iz Sremske Mitrovice privodi kraju radove na spajanju Čalme na gradsku vodovodnu mrežu.

Problem nedovoljnih količina vode koji su dobijali iz lokalnog izvorišta zahvaljujući pčomenutim radovima konačno će biti rešen, a pored redovnog vodosnabdevanja Čalmanci će imati i kvalitetniju vodu.

„Radovi na spajanju Čalme na avni sistem vodosnabdevana su počeli u oktobru prošle godine. Završeni su u planiranom roku, sa kraćim zastojima tokom zimskog perioda. Na trasi dugoj nešto preko 7 km položen je polietilenski cevovod prečnika 125 mm. Izgrađena je distributivna mreža od crpne stanice Manđelos do crpne stanice Čalma, sa ciljem stvaranja uslova za spajanje lokalnog vodovoda na javni sistem vodosnabdevanja. Voda za piće koja se doprema iz Postrojenja za preradu vode redovno se kontroliše u akreditovanim zdravstvenim institucijama, pa će pored dovoljnih količina vode, meštani Čalme imati i sigurnost u pogledu njene zdravstvene ispravnosti”, rekao je Borislav Babić, v.d.direktora JKP “Vodovod” Sremska Mitrovica.

Sredstva za ove radove obezbeđena su preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u iznosu od 10,2 miliona dinara, a ukupna vrednost investicije je 15,7 miliona dinara. Ostatak novca obezbedio je sremskomitrovački “Vodovod” iz sopstvenih sredstava.

Babić je kratko najavio da je preduzeće na čijem se čelu nalazi konkurisalo za sredstva za nastavak radova na izgradnji vodovodne mreže u Ravnju, pa se tokom ove godine očekuje i realizacija tog posla.

Podsećanja radi, Čalma je od 1970. godine u lokalnom sistemu vodosnabdevanja. Tada je izgrađeno izvorište sa crpnom stanicom, a potom su povremeno rađene rekonstrukcije sa ciljem poboljšanja kvaliteta vodosnabdevanja. Ipak, zbog sve većih potreba za zdravstveno ispravnom vodom za piće, raspoloživi kapaciteti bunara bili su nedovoljni za stabilno i kontinuirano snabdevanje vodom, naročito tokom letnjih meseci. Izgradnjom nove mreže nakon skoro pola veka taj problem je konačno rešen.

Možda Vam se svidi i