ŽUTI METEOALARM! Košava, a od sutra zahlađenje

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiiji će danas biti umereno oblačno, toplo i vetrovito, ponegde sa kratkotrajnom kišom. Proglašen žuti meteoalarm za Jugozapadnu Srbiju, Banat, KiM.

Više padavina u toku noći očekuje se na severu, zapadu i jugozapadu Srbije. Duvaće umeren i jak, južni i jugozapadni, u košavskom području jugoistočni vetar, ponegde sa olujnim udarima.

Najniža temperatura od -2 do 10 C, najviša od 10 do 17 C, u Timočkoj Krajini hladnije, od 5 do 7 C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Republički hidrometeorološki zavod označio je danas Banat i jugozapadnu Srbiju kao područja na kojima važi žuti meteoalarm, zbog jakog vetra koji se tamo očekuje tokom dana.

Za Banat se prognoziraju udari vetra od 60 kilometara na sat, a za jugozapad Srbije i do 85 km na sat.

U takvim situacijama, kako se navodi, moguće su štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini, problemi u saobraćaju, zanošenje vozila na putevima, zatim štete na šumama i drveću u parkovima, kao i problemi u građevinarstvu .

Žuti meteoalarm znači da vremenske prilike mogu biti potencijalno opasne. U tom slučaju vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Postoji, takođe, indirektna opasnost od povređivanja ljudi i životinja, otežavanje nekih već teških situacija, kao što su požari i ekološke katastrofe, kao i ometanje akcija spasavanja.

Uticaji se odnose na dobro i redovno održavane objekte tvrde grade, zdravo drveće i slično.

U Sremskoj Mitrovici će biti umereno oblačno, toplo, vetrovito i veći deo dana suvo. Najniža temperatura oko 9, najviša oko 16 C.

PROGNOZA ZA SEDAM DANA:

Prema prognozi za narednih sedam dana, jače naoblačenje sa kišom sa severa i zapada Srbije u subotu će se tokom dana prosiriti na ostale krajeve.

Sremska Mitrovica

You may also like