”Zlatno runo Sirmijuma“

Sremska Mitrovica – U cilju očuvanja nasleđa u službi lokalnog razvoja, Grad Sremska Mitrovica sklopio je partnerstvo sa organizacijom “Etno mreža” na realizaciji projekta „Profesionalizacija žena i mladih kao proizvođača rukotvorina“.

Projekat se realizuje u okviru Inicijative za upošljavanje 1000 žena u ruralnim područjima (www.1000zena.rs) i ima podršku Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, NALED-a i RAS-a. Cilj je da se na godišnjem nivou obezbedi povremeni posao za 1.000 žena i dodatni izvor prihoda za njihova domaćinstva.

Projekat podrazumeva realizaciju radionica, koje su trajale tri sedmice, u kojima su učestvovale predstavnice lokalnih zanatskih udruženja i seoskih udruženja žena, koje se bave izradom rukotvorina u različitim tehnikama.

Devet mitrovčanki, u okviru ovog projekta, prošlo je specijalizovanu obuku u jednoj od tradicionalnih tehnika – pustovanje. Pustovanje predstavlja najstariju tradicionalnu tehniku ručnog valjanja vune koja podrazumeva višečasovno trljanje vune toplom vodom i sapunom. Rezultat su vunene torbe, podmetači, loptice, sedalice i ostali proizvodi koji su nazvani ”Zlatno runo Sirmijuma”.

U okviru projekta, polaznice će proći i obuke na temu dizajna i pakovanja za lokalni brend, obuke na temu unapređenja promocije, prezentacije proizvoda i uređenja izložbenog prostora. Jedan deo radionica odnosi se na promociju lokalnih rukotvorina kao poklona za protokol gradonačelnika i suvenira za galeriju Carske palate Sirmijuma, a sve učesnice imale su priliku da učestvuju i na završnom događaju “Etno mreže” u Skupštini Grada Beograd, u okviru konferencije “Šampioni lokalnog razvoja”.

Sertifikate ženama koje su prošle obuku, uručili su Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije.

Domaćin obuka i radionica u Sremskoj Mitrovici bili su Ustanova za negovanje kulture „Srem“ i Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica. “Zlatno runo Sirmijuma” će se prvi put predstaviti krajem jula na Međunarodnom sajmu ruralnog stvaralaštva u Tarevcima kod Modriče.

You May Also Like