Sremska Mitrovica – U toku zimskog perioda vrlo je važno pravilno zaštititi vodomere od smrzavanja kako zbog niskih temperature ne bi došlo do pucanja stakla na njima, što dovodi do netačno registrovane potrošnje potrošnje vode i netačnih računa.

Do smrzavanja vodomera dolazi isključivo zbog neadekvatno zbrinutog vodomera, a pored toga veliki broj vodomera nalazi se u šahtama koje nisu odgovarajuće dubine.

Prema Odluci o vodovodu održavanje vodomera je u nadležnosti potrošača – korisnika, skupštine zgrade, odnosno saveta zgrade. Propisi u ovoj oblasti nalažu da građani vodomer zaštite odgovarajućim poklopcem i prosuše sklonište ukoliko dođe do prodora vode. Na taj način će biti izbegnuti nepotrebni troškovi povećane potrošnje i zamene vodomera. Sklonište za vodomer mora da se održava tako da je uvek čisto, suvo i da je vodomer zaštićen od mraza, oštećenja i krađe.

Potrošači koji žive u kućama,trebalo bi da toplotno izoluju merne uređaje i unutrašnje instalacije i tako spreče smrzavanje vodomera. Skloništa za vodomere treba da budu dobro zatvorena. Ukoliko je vodomer postavljen plitko ili u podrumskim prostorijama bez prozora, potrebno je postaviti neki termoizolacioni material – dasku, stiropor ili slamu preko vodomera, zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu zaštitu.

Vodomeri u propisno izgrađenim skloništima nalaze se ispod zone smrzavanja i ukoliko je okno poklopljeno, ne postoji opasnost od oštećenja.

Podsećanja radi samo zamena stakla na vodomeru košta 2.500 dinara.

Sve kvarove potrošači mogu prijaviti JKP „Vodovod“ putem broja telefona 022/626-200.

Možda Vam se svidi i