„Zajedno za ptice i ljude“

Od strane Ozon
0 komentar

Ruralni Centar Sova i Pokret gorana Sremska Mitrovica u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije tokom subote, 6. i nedelje, 7. oktobra organizovali su dva izleta za ljubitelje prirode u Specijalnom rezervatu “Zasavica”. Povod izleta bilo je obeležavanje Evropske nedelje posmatranja ptica pod sloganom “Zajedno za ptice i ljude”.

Preko dve stotine učesnika tokom izleta imalo je priliku da upozna aktivnosti “ Zasavice”, da se upozna sa pticama rezervata, da posmatra ptice na pašnjaku Valjevac, na samoj močvari tokom vožnje brodom, kao i da vidi i sazna više o prstenovanju ptica.

Marko Cvijanović iz Ruralnog Centra sova bio je zadužen za pešačke ture tokom kojih je ukupno zabeleženo preko 50 vrsta ptica, dok je Mihajlo Stanković ispred Pokreta gorana upoznao posetioce sa vrednostima rezervata i tokom izleta posebno obratio paznju na ptice močvarice.

Marko Ščiban je za vreme drugog dana demonstrirao rad sa ornitološkom mrežom, tehnike bezbednog hvatanja i prstenovanja ptica, za koje je objasnio da je značajno zbog praćenja kretanja i migracije vrsta tokom godina kao i njihove trendove.

Nešto više o samoj akciji rekao je Marko Cvijanović.

“25. jubilarni Evropski vikend posmatranja ptica (EBW) u Srbiji ne bi imao smisla da u nema ljubitelja prirode i krilatih životinja koji su uzeli učešće i bili gosti na 24 izletišta, koliko ih je bilo u našoj zemlji. Za razliku od prethodnih godina, posetioci “Zasavice” su najavljivali svoj dolazak tokom cele nedelje, proveravali datume, usklađivali obaveze ne bi li mogli da prisustvuju. Ove godine rezervat je imao jaku konkurenciju kako među samim atraktivnim izletima, izletštima tako i u manifestaciji “Gjive kao hrana i lek” koja se održavala u Sremskoj Mitrovici, međutim odziv je bio jako dobar”, kaže Cvijanović.

U subotu Cvijanović je bio zadužen za ture po pašnjaku, dok se Stanković sa gostima družio tokom vožnje brodom i na takozvanoj kuli.

“Prva grupa od nas dvadesetak išla je uz pešačku stazu prateći pogledom brod kako odvozi turu posmatrača. Za vreme šetnje u našem vidokrugu smenjivala su se jata vrabaca pokućara i poljskih sa velikim jatom čvoraka, dok je glasna pesma sivih vrana brujila oko nas. S vremena na vreme naleteli bi na po neku patku, lisku ili plisku. Na trenutak bi sve zanemelo da bi brzo zagrmeo krik mišara i vazduh krilima isekao kobac. Uprkos smeni oblaka i sunca imali smo lep teren”, priča Cvijanović.

Kako bi gostma izlet bio zanimljiviji tokom šetnje skrenuli su sa staze među glog i divlje ruže i iz prikrajka posmatrali manja i veća jata koja su preletala sa žbuna na žbun. Zainteresovanost učesnika ne samo za ptice, nego i za bljke i insekte bila je velika, što se ogledalo u velikom broju pitanja.
“Konačno nakon nekog vrema i izlaska iz „visokog žbunja“ proplanak se otvorio pred nama, centralni do pašnjaka Valjevac u punom sjaju. Lično volim kada ima više vode, ali sam pogled na pojilište i izvor sa krdom konja, podolaca, simentalki i mangulica koji se kreću po pašnjaku kao divlje zivotinje po afričkim savanama ostavljaju posetioce bez daha, što je i sada bio slučaj. Neki su prvi put videli konje slobodne, a nekima su podolci bili impresivniji. Nekoliko puta nas je nadletelo ogormno jato čvoraka koje se stopilo sa vivcima”, rečima pokušava dočarati utiske Cvijanović.

Tokom vožnje brodom posetioci su imali priliku da posmatraju sive i bele čaplje, gnjurce, labudove, barske koke, petlovane i vodomare.

Za vreme drugog dana akcenat je stavljen na prstenovanje ptica, načinima na koji se to pravilno i bezbedno radi.

Rezervat “Zasavica” tokom dva dana je posetilo oko 260 učesnika Evropske nedelje posmatranja ptica, zabeleženo je 50 različitih vrsta i preko 500 pernatih životinja.

“Za nas koji volimo ptice i koji smo skoro stalno u prirodi broj vrsta i viđenih ptica i jeste i nije veliki, ali ono što je bitno jeste da smo svi u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i sa lokalnim organizacijama uspeli da izvedemo oko 1.120 ljudi u okviru 24 izleta na 14 lokacija i pri tome posmatramo 130 vrsta i izbrojimo skoro 40.000 ptica, to je uspeh. Ono što me posebno raduje jeste činjenica da su brojne porodice sa decom učestvovale u izletima”, završava Cvijanović.

You may also like