Više od 210 pregleda u jučerašnjoj akciji

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U juče održanoj akciji Ministarstva zdravlja – besplatni preventivni pregledi za sve građane, u sremskomitrovačkoj bolnici uspešno su organizovani ultrazvučni pregledi abdomena i dojki u Službi za radiološku dijagnostiku i merenje vrednosti holesterola i triglicerida u krvi u Službi za laboratorijsku dijagnostiku.

U bolničkoj laboratoriji radila su 2 lekara, spec. kliničke biohemije i 6 laboranata i urađeno je 112 analiza vrednosti triglicerida i holesterola u krvi. U službi za radiologiju, radila su 3 lekara specijalista, 2 medicinske sestre, 2 administrativna radnika, a ukupno je urađeno 76 ultrazvučnih pregleda abdomena i 26 pregleda dojki – sve ukupno 214 pregleda i analiza za 170 pacijenata.

Načelnica Službe dr Marina Tošić, spec. kliničke biohemije, u izjavi za medije naglasila je da je izuzetno važno redovno pratiti koncentraciju holesterola i triglicerida u krvi, bez obzira na činjenicu da su masnoće bitne za funcionisanje celokupnog organizma, jer su njihove povišene vrednosti, zapravo faktori rizika za pojavu ateroskleroze i infarkta srca, što uz povišen krvni pritisak, šećer u krvi i prekomernu telesnu težinu, predstavljaju vodeće uzroke smrti kod ljudi.

Dr Tošić je napomenula da je važno i da zdravi ljudi proveravaju holesterol i trigliceride i zato su ovakve akcije dobrodošle za sve građane.

„Akcija besplatnih preventivnih pregleda, kojoj se odazvalo 170 pacijenata, protekla je dobro, mi smo zadovoljni, a uobičajena gužva kada je reč o ultrazvučnim pregledima abdomena i dojke, bila je očekivana. Ovom prilikom bih apelovao na svest i razumevanje naših građana, jer su ovakve akcije namenjene prevashodno onima koji imaju zdravstvenih tegoba, bolova u stomaku i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje, a mi imamo situaciju da u visokom procentu dolazi zdrava populacija, te bolesni pacijenti ne stignu da obave svoj pregled. Ultrazvučnim pregledima zapravo rasterećujemo listu čekanja onih sugrađana koji duže čekaju na pregled“, rekao je po završetku akcije, dr Živko Vrcelj, direktor mitrovačke bolnice.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

You may also like