Više akcija policije: Hapšenja i u Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija uhapsili su 27 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 102 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su koruptivnim krivičnim delima i delima iz oblasti finansijskog kriminala oštetili budžet Republike Srbije i drugih privrednih i fizičkih lica za više od 1,2 miliona evra.

Akcije usmerene na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije sprovedene su na teritoriji Beograda, Aleksinca, Pirota, Niša, Čačka, Кragujevca, Кikinde, Leskovca, Pančeva, Požarevca, Sremske Mitrovice i Subotice.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2008. godine do danas počinili više krivičnih dela: zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, pranje novca, falsifikovanje novca, neovlašćeno organizovanje igara na sreću, nedozvoljena trgovina, prouzrokovanje lažnog stečaja, poreska utaja i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Među uhapšenima su zaposleni u opštoj bolnici u Aleksincu, bivše odgovorno lice JКP „Gradska toplana“ Pirot, nadzorni organ Direkcije za izgradnju grada Pirota, odgovorno lice Šumarskog gazdinstva „Severni Кučaj“ Кučevo, odgovorno lice Centra za socijalni rad u Babušnici, odgovorno lice turističke agencije „MM TURS“ iz Niša, odgovorno lice turističke agencije „VIP tours&service“ iz Niša, odgovorno lice Skupštine preduzeća „Beograđevinar“ kao i osnivači, vlasnici i odgovorna lica više privatnih firmi.

Кrivičnim prijavama obuhvaćeno je i osam policijskih službenika, među kojima je i jedan načelnik regionalnog centra, odgovorno lice Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije u opštini Požega, zaposleni u dečjem odeljenju Zdravstvenog centra Кnjaževac, vršilac dužnosti odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, bivši vršilac dužnosti odgovornog lica javnog preduzeća „Resavica“, zaposleni u „Srbijagasu“, bivše odgovorno lice „Elektrokosmeta“ sa sedištem u Beogradu, bivše odgovorno lice hidroelektrane Gazivode iz Zubinog potoka, vlasnici i odgovorna lica u više privrednih društava i druga fizička lica.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Rumi, uhapsili su R.P. (1994), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanje novca.
R.P. se tereti da je pokušao da međunarodnom autobuskom linijom, transportuje 4.000 evra, za koje se sumnja da su falsifikovane.

Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija osumnjičenih pronašla i oduzela još 1.200 evra za koje se, takođe, sumnja da su falsifikovane.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije Novi Sad, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije novosadskog Višeg javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv rukovodioca javnog preduzeća „Pošta Srbije“ Sremska Mitrovica rejon Šid, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičena se tereti da je postupila suprotno važećim propisima koji regulišu poslovanje „Pošta Srbije“ i obavila uplatu 12 postnet uputnica u iznosu od 937.000 dinara na ime jednog korisnika, čime je oštetila javno preduzeće „Pošta Srbije“.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, u saradnji sa Poreskom policijom, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica DOO „Milobraj“ zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja tako što je u nameri da delimično izbegne plaćanje akcize i poreza na dodatu vrednost, u periodu od 17.01.2017. godine do 03.12.2017.godine, izvršio kupovinu baznih ulja u količini od 844.720 litara, koje nije upotrebio u svrhu industrijske proizvodnje, već je stavio u promet.

Da bi to prikrio osumnjičeni je sačinio neistinite račune o prodaji baznih ulja određenim privrednim društvima koje je evidentirao u knjigovodstvenim i poreskim evidencijama svog privrednog društva, pri čemu nije izvršio obračun akcize i poreza na dodatu vrednost.

Na ovaj način je izbegao plaćanje akcize u ukupnom iznosu od 53.929.431 dinara, kao i poreza na dodatu vrednost u iznosu od 10.785.886 dinara. Takođe, izbegao je plaćanje javnih prihoda u ukupnom iznosu od 64.715.317 dinara.

You may also like