Uzgoj rogate stoke je „teška poljoprivreda“

Od strane Ozon
0 komentar

Na poljoprivrednom gazdinstvu porodice Petrić iz Zasavice I uvek ima puno posla, svi članovi su vredni i radni, ali glavne poslove obavljaju četrdesetsedmogodišnji Siniša, njegova supruga Olja i stariji sin Nikola.
Gazdinstvo je veliko, pravo domaćinsko, baš kao i njegov gazda Siniša. On se zajedno sa svojom porodicom bavi tovom junadi i mlečnim govedarstvom, kako sam kaže, teškom poljoprivredom.

„Uzgoj rogate stoke ja nazivam teškom poljoprivredom, dok je svinjarstvo laka poljoprivreda“, kroz smeh na početku kaže Siniša, on objašnjava da se i u jednoj i u drugoj dosta radi, tako da velike razlike i nema. Isključivo poljoprivredom ovaj Zasavčanin počeo je da se bavi pre nekih dvadeset godina, nakon što je prestao da radi u nekadašnjem Brodogradilištu „Sava“.

„Da se bavim isključivo poljoprivedom odlučio sam kada sam prestao da radim u brodogradilištu i kada sam zasnovao svoju porodicu, oženio se i dobio prvog sina. Hteo sam, da se napalim malo, da budem gazda. Želeo sam da imam nešto svoje i da na svome radim. Ovo domaćinstvo je uvek imalo stoke, ali ne u ovolikom broju“, vraća se skoro dve decenija u nazad Siniša.

Iz godine u godinu broj kako stoke, tako i zemlje se povećavao, pa sada u svom tovilištu Petrići imaju 40 grla junadi i 11 muznih krava. U vlasništvu imaju oko 15 hektara zemlje, a još toliko rade pod kirijom. Na njoj uzgajaju kukuruz, pšenicu, suncokret, lucekru i uglavnom sa tim pokriju sve potrebe stoke. Desi se ponekad da deo pšenice proda, a da dokupi kukuruza u svakom slučaju, ističe Siniša, uklapaju se. Svu neophodnu mehanizaciju za obradu zemlje imaju, ali ono što bi i svakako dobro došlo jeste još jedan traktor.

Dok on i suruga brigu vode o kravama, sin Nikola, veterinarski tehničar i student druge godine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu na smeru ovčarstvo, je mahom na sebe preuzeo tov junadi i obradu zemlje.

Od krava dobiju Petrići svakog dana oko 150 litara mleka, često i više, a u zavisnosti da li se sve muzu. Mleko otkupljuje Šabačka mlekara i saradnjom sa njima Siniša kaže da je zadovoljan, mada napominje da nije uvek bilo tako.
„Sada mlekara redovno plaća, korektni su, ali dug koji je prema nama imao prethodni vlasnik i koji iznosi oko 300.000 dinara prosto nikada nećemo naplatiti“, objašnjava Siniša. On dodaje da je kod mlečnog govedarstva dobro to što imaju neku redovnu zaradu.

„Junad tovimo godinu dana, a za to vreme od nečega moramo da živimo, da plaćamo račune, pa je dobro što imamo i krave. Subvencije po kravi iznose 25.000 dinara, tako da ni to nije loše“, kaže on.

Za narednu godinu Petrići imaju u planu da nabave nekoliko krava koje se ne muzu i koje se uzgajaju isključivo za reprodukciju.

„Te krave koje želim da nabavim imaju jako malo mleka, pa oko muže nema posla, ali su prilično skupe, tako da ćemo videti kakve nam budu mogućnosti i koliko bi krava nabavili“, priča Siniša.

Pored suprge koja mu pomaže oko krava, sin Nikola je veliki deo posla preuzeo na sebe, ali kada zatreba i Nemanja, mlađi sin srednjoškolac pripomogne, kao i ćerka Ana koja ide u šesti razred osnovne škole.

„Moje su njive i goveda, a njihove krave. Naravno nije mi teško ako treba nešto i oko njih da radim, ali radije bih vodio brigu oko 100 junadi, nego oko 10 krava“, kaže Nikola. Njemu ni jedan posao na selu ne pada teško i sa zadovoljstvom radi, za sada on sebe vidi u Zasavici.

„Cena bikova je bila dobra, ali sada polako pada, trenutno se kreće oko 2,2 eura po kilogramu, a do nedavno je bila i 2,4. Nikako nisu dobre te oscilacije i što nemamo sigurno tržište, na našu sreću godinama unazad sarađujemo sa klanicom „Nedeljković“ iz Šašinaca i vrlo su korektni, imamo siguran otkup“, priča mladi Nikola.

On kratko kaže da će u martu mesecu upravo u dogovoru sa pomenutom klanicom nabaviti 100 grla junadi.

„Situacija u poljoprvredi u Srbiji je takva kakva jeste, daleko od dobre, ali eto planovi se neki za budućnost prave, borimo se, radimo i snalazimo. Da sada treba da krenem da se bez nekog kapitala i pomoći bavim poljoprivredom bio bi to veliki rizik i realno bi bile male šanse da nešto postignem, ovako guramo napred“, iskren je Nikola.

Možda Vam se svidi i