Sremska Mitrovica – U cilju pre svega rešavanja problema nelegalnih taksista na teritoriji Grada Sremska Mitrovica danas je u Gradskoj kući održan sastanak predstavnika Uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove, odeljenja za inspekcijski nadzor u saobraćaju Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i registrovanih privrednih subjektata koji obavljaju taksi delatnost.

Na sastanku su svi prisutni kroz dijalog pokušali da iznađu održivo rešenje za funkcionisanje taksi prevoza u našem gradu.

U narednom periodu nadležne inspekcije krenuće u kontrole taksi vozila, ali pre toga svi taksisti će biti upućeni u to koja su njihova prava, a koje obaveze. Na udaru će, prema rečima načelnika Gradske uprave za saobraćaj, inspekcijske i komunalne poslove Miroslava Jovanovića, biti takozvani „divlji taksisti“. Oni koji krše Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju biće adekvatno kažnjeni, pa tako mogu ostati bez registarskih oznaka ili čak vozila.

Branislav Pažur, inspektor za drumski saobraćaj u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj rekao je da će na sastanku pre svega legalni taksisti dobiti uputstva na koji način da usklade svoje poslovanje sa zakonom, a da će se potom nakon razumnog roka za njihovo prilagođavanje krenuti se u kontrolu vozila.

„Nama se grad Sremska Mitrovica obratio da mu pomognemo u rešavanju ovog problema i pokrajinske institucije su uvek spremne da pruže podršku lokalnim samoupravama, što činimo i ovaj put“, rekao je Pažur i dodao da se nada de će se u rešavanje ove problematike uključiti i republički organi.

Svi registrovani sremskomitrovački taksisti su se složili da je njihov najveći problem nelojalna konkurencija, odnosno divlji taksisti i nadaju se da će se sada kada je to pitanje pokrenuto i u rešavanje pomenutog problema zajedno sa zvaničnim institucijama tome stati na kraj.

„Sa nelojalnom konkurencijom jako je teško boriti se, nekada pomislim da ima više nelegalnih taksista nego nas registrovanih“, rekao je kratko Zoran Dugošija, taksista sa dozvolom, vlasnik firme „Taxi Dugy“.

Na njegove reči nadovezao se vlasnik „Taxy Smile“ Slavko Todorović koji je rekao da očekuje da država sprovodi svoje zakone i da zaštiti one koji svoj posao obavljaju legalno.

Markuš Stevan iz „Žutog M taxija“ koji taksira već više od 20 godina kaže da problem „divljaka“ postoji odavno i da je krajnje vreme da se krene u borbu sa njima.

„Divlji taksisti na primer vikendom stave table, odvozaju, skinu table i nikom ništa, teško ih je uhvatiti. Oni ne ispunjavau svoje obaveze prema državi, ne plaćaju zakup prostorija, ili radnike, sve ono što registrovani taksisti mahom moraju da rade. Opština mora da donese jedinstvenu cenu rada, kako bi nas zaštitila. Mi registrovani između sebe smo se dogovorili da za sada to bude 150 dinara koliko iznosi i litra goriva, ali mora opština reagovati“, rekao je Markuš.

On je dodao da zna da je gradskim inspekcijskim organima teško da iskontrolišu sva vozila, ali da veruje da će uključivanjem više nivoa vlasti biti pomaka na tom polju.

U Sremskoj Mitrovici trenutno ima 78 izdatih taksi dozvola, a pretpostavka je da taksista na teritoriji Sremske Mitrovice ima i duplo više.

Možda Vam se svidi i