Upiši Ekonomsku školu „9. maj“ – smer kuvar

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Završni ispiti za upis u srednje škole u Srbiji za školsku 2018/2019. godinu biće održani 18, 19. i 20. juna.

Test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika biće održan prvi i to 18. juna od 09:00 do 11:00 časova. Završni test iz matematike će biti dan kasnije, 19. juna, takođe u vremenskom periodu od 09:00 do 11:00 časova, dok će kombinovani test mali maturanti rešavati 20. juna.

Preliminarni rezultati biće poznati 22. juna, a konačni nekoliko dana kasnije, odnosno 28. juna.

Upis učenika u srednje škole – prvi upisni krug ponedeljak i utorak 9. i 10. jula od 08:00 do 15:00 časova. Drugi upisni krug zakazan je za četvrtak, 12. jula.

Ekonomska škola „9. maj“ je osnovana 1959. godine sa ciljem da obavlja vaspitno obrazovnu delatnost i obrazuje učenike i buduće kadrove ekonomske struke, za potrebe privredne i vanpriprivredne delatnosti za područje Srema.

Kuvar

Izborom ovog profila, učenici će steći znanja i veštine u svim segmentima ugostiteljskih poslova, a prvenstveno u oblasti kuvarstva. U školi postoji i specijalizovana učionica za izvođenje praktične nastave iz predmeta Kuvarstvo sa praktičnom nastavom.

Po završetku školovanja, postoji mogućnost zapošljavanja na teritoriji Sremske Mitrovice i šire, kao i daljeg školovanja.

Poznato je da se sve više učenika upisuje za školovanje za ovo zanimanja, jer je diploma kuvara veoma cenjena kod nas i u Evropi i na neki način čini izlaznu vizu za rad u inostranstvu.

Nakon tri godine školovanja učenici će ovladati znanjima i veštinama potrebnim za samostalno obavljanje poslova kuvara ili za nastavak školovanja na visokim školama, ili da se dokvalifikuju u našoj školi za sticanje diplome kulinarskog tehničara.

Za učenike se u toku školovanja planira poseta Sajmu turizma i ugostiteljstva u Novom Sadu.

U okviru škole učenici svoja teorijska znanja dopunju praksom u ugostiteljskim objektima na teritoriji celog Srema: u Sremskoj Mitrovici – Mitros Fleischwaren, Dom učenika srednjih škola, Vila Bela ruža, Ribolovac, Lovački dom, La’sta, predškolske ustanove, a u Šidu restorani Čubura, Pikaso, predškolske ustanove, itd.

Školovanje traje tri godine.

Možda Vam se svidi i